News

Komentari 0

Tropska oluja na Filipinima: Poginulo najmanje 138 ljudi

Tropska oluja na Filipinima: Poginulo najmanje 138 ljudi

Megi je prva ciklona koja je ove godine pogodila Filipine, arhipelag s više od 7.600 otoka koji prosječno bilježi 20 tropskih oluja godišnje

Filipinska vojska i humanitarni radnici obećali su u četvrtak da će nastaviti potragu za 103 nestale osobe nakon što je tropska oluja Megi ovaj tjedan zahvatila središnja područja, zatrpala mnoge pod klizištima i ubila najmanje 138 osoba.

Megi je prva ciklona koja je ove godine pogodila Filipine, arhipelag s više od 7.600 otoka koji prosječno bilježi 20 tropskih oluja godišnje.

- Provodimo operacije izvlačenja i još uvijek tražimo nestale- rekao je Reutersu senator Richard Gordon, predsjednik filipinskog Crvenog križa.

Spasioci nisu odmah smjeli otići na područja pogođena klizištima zbog kiše i nestabilnog tla, rekao je Gordon.

- Bilo je smrtonosno jer je palo puno kiše.

Najviše žrtava je u Baybayju, planinskom području podložnom klizištima u pokrajini Leyte. Ondje je stradala 101 osoba, a više od 200 je ozlijeđenih, objavile su gradske vlasti.

U klizištu u gradu Abuyogu poginula je 31 osoba.

Troje je poginulo u Cebi i Samaru, a tri osobe su se utopile u drugim pokrajinama, objavili su policija i nacionalna agencija za katastrofe.

- Potraga, spašavanje i operacije izvlačenja će se nastaviti- objavila je pješačka jedinica filipinske vojske u Baybayju na Facebooku.

Fotografije iz zraka i video snimke lokalnih vlasti prikazuju urušene obronke kako zatrpavaju plantaže kokosa te kuće u blatu. Na jednom području spasioci su morali gumenim čamcima pristupiti klizištu.

Megi, koja je u nedjelju pogodila kopno sa stalnim vjetrovima do 65 kilometara na sat i udarima vjetrima do 80 kilometara na sat, otada se smirila.

Više od 162.000 stanovnika smješteno je u evakuacijskim centrima, prema vladinim podacima.

U prosincu je tajfun Rai poharao Filipine i usmrtio 405 ljudi, a ozlijedio gotovo 1400. Tajfun Haiyan, jedna od najsnažnijih tropskih oluja ikad, ubio je 6.300 ljudi 2013. godine.