Obavijesti

News

Komentari 144

Bez plaća: Zastupnici su nas u godinu dana koštali 9 mil. kuna

Bez plaća: Zastupnici su nas u godinu dana koštali 9 mil. kuna
1

Prvo mjesto po troškovima i dalje drži Boris Blažeković (HNS) koji je na čelu izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a s potrošenih 182.197 kuna

VIDEO

Saborski zastupnici su od siječnja do 15. prosinca imali 110 radnih dana na plenarnim zasjedanjima, a pribroje li se tome i sjednice odbora broj radnih dana penje se na 160 dana. Prema službenim podacima Sabora troškovi zastupnika, koji ne uključuju plaće i zastupnički paušal, porezne obveznike u tom periodu stajali su 9,05 milijuna kuna

Za izvanrednu sjednicu 55.000 kuna

Tome treba pribrojiti izvanrednu sjednicu u srijedu koja je trajala četiri i po sata, a porezne obveznike to okupljanje je stajalo oko 55.000 kuna. 

Izvanredna sjednica trebala je trajati tri dana, no nakon što je HDSSB u posljednji trenutak odlučio uskratiti potporu ustavnim promjenama odlučeno da se prekida rad Sabora i da će se zastupnici ponovno okupiti sredinom siječnja

'Najskuplji' je Blažeković  - 182.197 kuna 

Najskuplji prema troškovima, koji se odnose na dnevnice, prijevoz i cestarine, putovanja, hotelski smještaj te stanarinu i režije te naknadu za odvojeni život je Boris Blažeković (HNS). Njegovi troškovi iznose 182.197 kuna

Slijedi ga Frano Matušić (HDZ) za čije troškove je iz proračuna isplaćeno 167.128 kuna, dok treće mjesto drži Srđan Gjurković (HNS) čiji su troškovi porezne obveznike stajali 144.834 kune. Na četvrtom mjestu je Davor Božinović (HDZ) čiji troškovi iznose 132.804 kune dok peto mjesto drži Ingrid Antičević Marinović (SDP) sa 130.871 kunu.

Zastupnici se za riječ javljali 10.000 puta

Tijekom pet sjednica koje su trajale više od 790 sati rada, zastupnici su raspravili 482 točke dnevnog reda. Za riječ su se javili više od 10.000 puta, od toga se najviše odnosi na replike. 

Predsjednik Sabora Josip Leko kaže da je to pokazatelj da se manje raspravljalo tematski i problemski u Saboru.

- Izmjenama poslovnika bio je pokušaj da se kroz replike dinamiziraju rasprave. Svaki instrument je moguće zloupotrijebiti pa se i replike najčešće vode mimo tematske rasprave i to prema vlastitom klubu, što ne pojašnjava nego zamagljuju problemi - rekao je.

Ne dolazak zastupnika neće se kažnjavati

Poluprazna sabornica, slika je koja se često mogla vidjeti u javnosti zbog čega su negodovali, ali kako sada stvari stoje od kažnjavanja zastupnika koji ne dolaze za posao neće biti ništa

Leko je stava sankcije svojim predstavnicima trebaju dati građani. 

Prema svim anketama Sabor je najlošije ocijenjen od strane građana, a Leko je napomenuo da takvo istraživanje nema. Ustvrdio je da je Sabor konstituiran na način kako su to građani odlučili svojom voljom.

Leko: Zastupnici ne moraju stalno sjediti u Saboru

- Očekivanja građana se ne ostvaruju dinamikom kojom bi mi željeli i koju građani očekuju. Građani očekuju da su saborski zastupnici stalno prisutni u vijećnici. To nije pravilo u drugim parlamentima pa nije ni u Hrvatskom. Važnije je da zastupnici proučavaju materijale nego da sjede u Saboru ako su nezainteresirani za temu ili ona nije područje njegovog djelovanja - opravdavao je Leko svoje saborske kolege. 

Napomenuo je i da postoje zastupnici koji puno rade i aktivni su, a iz rasprava je vidljivo da su pročitali ono o čemu govore.

Najpričljiviji Vukšić, dok se Karamarko za riječ javio svega četiri puta

Prema statistici za sedmi saziv Sabora koja se odnosi na dvije godine mandata, najpričljiviji zastupnik je Branko Vukšić, a njegovi troškovi u 2013. godini 88.612 kuna koji se odnose službena putovanja odnosno isplaćene dnevnice, avion i hotelski smještaj. 

Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko koji se u rijetkim trenucima mogao vidjeti u Saboru za riječ se javio svega četiri puta, ali osim plaće i zastupničkog paušala nema ni kune dodatnog troška.

Leko o refrendumu o ćirilici: Neću reći što ja mislim 

Leko nije želio govoriti na pitanja vezana uz referendum o dvojezičnosti za koji je Stožer za obranu hrvatskoj Vukovara predao potpise u Sabor. Na pitanje hoće li Sabor od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja i smatra li da je pitanje suprotno Ustavu rekao je: 'Što ja mislim za sada neću govoriti. Vrlo važno je da Sabor u skladu sa svojom odgovornošću, ovlastima, vrijednostima Ustava i načelima vladavine prava ocjeni inicijativu i moje je da osiguram upravo to, da se poštuje i poslovnik i Ustav. I to ćemo osigurati'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...