News

Komentari 34

Trudimo se da svako dijete ima jednake uvjete za školovanje

Trudimo se da svako dijete ima jednake uvjete za  školovanje

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta u tehničkoj Vladi Predrag Šustar u ponedjeljak je u povodu početka nove školske godine učenicima poručio da je vrijeme učenja najljepše razdoblje u životu svakog čovjeka, istaknuvši pritom da Ministarstvo nastoji za svako dijete stvoriti jednake preduvjete za školovanje i razvoj. 

- Poseban pozdrav želim uputiti učenicima prvih razreda, a svima ostalima želim poručiti kako je vrijeme učenja najljepše razdoblje u životu svakog čovjeka. Iako znam da vam se ne čini tako, i iz osobnog iskustva te kao nastavnik i roditelj, vjerujte to je najljepše i najbezbrižnije razdoblje u životu svakog čovjeka. Mi u Ministarstvu trudimo se i činimo sve da stvorimo jednake preduvjete da svako dijete ima normalne uvjete za svoje školovanje i razvoj, poručio je učenicima OŠ Petra Preradovića u Zadru ministar Šustar, te u šali dodao: "Evo, i nebo plače kad počinje škola!"

Pohvalio je ravnateljicu škole Stanku Pera-Martinac koja je od ove školske godine za 522 učenika organizirala nastavu u jednoj smjeni, što će, kako je istaknuo, pridonijeti kvaliteti nastave.

Na novinarski upit o tome imaju li sva djeca kojima je to potrebno osiguranog asistenta u nastavi, Šustar je kazao kako je ove godine iz europskih fondova osigurano više od 75 milijuna kuna za asistente u nastavi za 2500 djece.

- Mislim da nijedno dijete ove godine nije ostalo bez svog asistenta. Pokaže li se potreba da ih treba još, i Ministarstvo će se svoje strane izdvojiti sredstva koja nedostaju", dodao je ministar.

Osnovna škola Petra Preradovića jedina je zadarska osnovna škola na Poluotoku. Ove godine ima 20 učenika manje nego lani, što je posljedica trenda iseljavanja iz središta grada, a u prvi razred, u tri razredna odjela, upisan je 51 učenik.

U sklopu dvodnevnog boravka Zadarskoj županiji, ministar Šustar danas će posjetiti i osnovnu školu u Velom Ižu, u koju je ove godine upisan samo jedan učenik. Video-vezom škola će se povezati s matičnom školom Zadarski otoci u Zadru te s OŠ Klinča Sela, koju će otvoriti predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Na području Zadarske županije u školske klupe ove je godine sjelo 13.660 osnovnoškolaca, 29 manje nego lani. U srednje škole upisano je 7175 učenika, 120 manje nego 2015. godine.

Najčitaniji članci