Obavijesti

News

Komentari 82

Trump: 'Bio je to čin čistog zla. Melania i ja se molimo za sve'

Trump: 'Bio je to čin čistog zla. Melania i ja se molimo za sve'
6

Stephen Paddock (64) pucao je po posjetiteljima festivala u Las Vegasu duže od minute. Najmanje je ubio 58, a ranio još više od 500 ljudi. Najsmrtonosniji je to oružani napad u novijoj povijesti SAD-a

VIDEO

Okupljeni smo danas u šoku, tugovanju i žalovanju. Bio je to čin čistog zla, kazao je Donald Trump u obraćanju naciji u ponedjeljak nakon masakra u Las Vegasu.

- Melania i ja se molimo za svakog Amerikanca koji je povrijeđen, ranjen i koji je izgubio svog voljenog u ovom užasnom, užasnom napadu. Molimo se za cijelu naciju da pronađe zajedništvo i mir. I molimo se za to da jednog dana zlo nestane te da nevini budu sigurni, bez mržnje i straha - kazao je Trump u obraćanju iz Bijele Kuće.

U.S. President Trump makes statement on Las Vegas shooting at the White House in Washington

- U trenucima tragedije i horora, Amerika se ujedinjuje kao što oduvijek i jest jedinstvena. Ujedinjujemo se u vjeri i zajedničkim nam vrijednostima, kazao je Trump te dodao da ništa ne može narušiti jedinstvo Amerikanaca.

- Naše veze zlo ne može razbiti. Naše veze ne mogu se slomiti nasiljem. Iako sada osjećamo ogromnu ljutnju zbog besmislenog ubojstva naših sugrađana, ono što nas danas definira je ljubav i tako će uvijek biti.

Najavio je da će Las Vegas posjetiti u srijedu, a dodao je da će u čast poginulih zastave biti spuštene na pola koplja.

Podsjetimo, Stephen Paddock (64), stanovnik Las Vegasa, s 32. kata hotela Mandalay Bay zapucao je po posjetiteljima festivala country glazbe. Po riječima svjedoka, pucnjava je trajala duže od minute, a prema posljednjim informacijama CNN-a poginulo je najmanje 58 ljudi, a još više od 500 zatražilo je pomoć liječnika.

Kod sebe je imao 10 pušaka

Policija je Paddocka našla mrtvog u sobi hotela. 

- Paddock je imao kod sebe 10 pušaka i ubio se kako ne bi pao u ruke policiji, rekao je lasvegaski šerif.

Tvrde kako je riječ o usamljenom napadaču. Policija je nekoliko sati tražila ženu, Marilou Danely, koja je navodno bila s njim. Riječ je o Azijatkinji visokoj 150 cm i teškoj oko 50 kilograma. Kasnije su objavili kako su je pronašli, te da je navodno riječ o supruzi napadača.

U sobi napadača policija je navodno pronašla čak deset komada oružja. Prema nekim informacijama, on je toliko žestoko pucao po ljudima da je iz oružja stvorio toliki dim da se upalio protupožarni alarm u njegovoj hotelskoj sobi. Navodno su tako i otkrili gdje se napadač nalazi.

A body is covered with a sheet in the intersection of Tropicana Avenue and Las Vegas Boulevard South after a mass shooting at a music festival on the Las Vegas Strip in Las Vegas

Brat napadača: Ne mogu razumjeti...

Eric Paddock s Floride, brat napadača iz Las Vegasa rekao je kako je ostao bez riječi i da ne može razumjeti što se dogodilo. 

Iako su američke vlasti rekle da je riječ o usamljenom napadaču koji nema veze s teroristima, propaganda ISIL-a tvrdi da je riječ o njihovom napadaču. Tvrde da se napadač prije nekoliko mjeseci preobratio na islam.

"Napadač iz Las Vegasa je vojnik Islamske države", navodi Amaq, propagandna agencija IS-a, u poruci na arapskom jeziku objavljenoj u ponedjeljak.

Paddock je često zalazio u kockarnice

Lasvegaski šerif je nešto ranije rekao da je Stephen Craig Paddock živio u Mesquiteu, gradiću s 18.000 stanovnika, oko 120 km sjeveroistočno od Las Vegasa, u Nevadi, na granici s Arizonom.

Po riječima njegova brata koji je dao izjavu za mrežu NBC, Stephen Paddock je bio u mirovini, kao i mnogi stanovnici Mesquitea u kojemu je 2015. kupio kuću. Imao je pilotsku dozvolu. Pretragom kuće otkriveno je nešto oružja i streljiva, što je u okviru očekivanog u području zemlje u kojemu su vlasnici oružja brojni.

Nije bio poznat policiji u tome gradu, ni u Las Vegasu. Bio je "očajnik koji je htio pobiti što više ljudi", rekao je šerif Joseph Lombardo.

An ambulance leaves the concert venue after a mass shooting at a music festival on the Las Vegas Strip in Las Vegas

"Doista ne znamo što mu se dogodilo", rekao je potresen njegov brat Eric za Las Vegas Review - Journal.

"Nikako ne možemo objasniti njegov čin", dodao je.

Stephen Paddock je često zalazio u kockarnice, rekao je njegov brat za NBC News. Paddock je prije Nevade živio u Teksasu gdje je dobio dozvolu za lovačko oružje.

Plenković izrazio sućut Trumpu

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je brzojav sućuti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u povodu oružanog napada u Las Vegasu.

Plenković je u brzojavu rekao "da je sa šokom i nevjericom primio vijest o masovnoj pucnjavi u Las Vegasu protekle noći" te je "najoštrije osudio ovaj bezumni čin u svoje osobno ime i u ime vlade Republike Hrvatske", priopćila je vlada.

Plenković je izrazio sućut predsjedniku Trumpu i obiteljima žrtava, a ozlijeđenima je poželio brz oporavak.

Sućut Trumpu je izrazila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk