News

Komentari 42

Trump bježi na Floridu: Kako će Bidenu dati 'nuklearnu loptu'?

Trump bježi na Floridu: Kako će Bidenu dati 'nuklearnu loptu'?

Kod svake inauguracije, predsjednik na odlasku svom nasljedniku predaje i 'nuklearnu loptu', no Donald Trump je prije inauguracije otišao na Floridu i neće moći šifre predati Bidenu

Donaldu Trumpu tradicije i običaji ne znače puno, a uz sve koje je danas prekršio, dodao je i onaj potencijalno jako opasan. Kod svake inauguracije, predsjednik na odlasku svom nasljedniku predaje i 'nuklearnu loptu', odnosno aktovku sa svime potrebnim kako bi se mogao pokrenuti nuklearni napad u slučaju krajnje nužde. 

Ta aktovka uvijek mora biti uz predsjednika, a kako je Trump već otišao na Floridu, postavilo se i pitanje kako će mu je predati. 

Tu aktovku uvijek nosi jedan od pomoćnika, a u njoj je i hitni komunikacijski sustav i namijenjena je da ju predsjednik može koristiti kad nije uz sigurnu i zaštićenu lokaciju poput Bijele kuće. 

Ono što će se dogoditi danas je da će kodovi na kartici koja je povezana uz torbu koja putuje s Trumpom postati neaktivni točno u podne. U isto vrijeme, kodovi koji će biti na kartici uz Joea Bidena postat će aktivni s njegovom prisegom.

Na samoj prisezi u Bidenovoj blizini bit će i časnik koji će imati drugu 'nuklearnu loptu' - za svaki slučaj. 

Pomoćnik koji je bio uz Trumpa sa svojom će se torbom morati kasnije vratiti u Washington i predati je Bidenovu timu.

POGLEDAJTE VIDEO: Inauguracija Joea Bidena

Najčitaniji članci