Obavijesti

News

Komentari 471

Trump: Jeste li čuli za projekt? Kolinda: Znam to i izgovoriti!

Trump: Jeste li čuli za projekt? Kolinda: Znam to i izgovoriti!
13

Hrvatska predsjednica aludirala je na Trumpov izgovor riječi Krk kad ju je pitao zna li sve o projektu plutajućeg LNG terminala. Trump je rekao i da SAD 'sjedi' na golemim količinama energije

VIDEO

Hvala predsjedniku i predsjednici koji su domaćini ovog sastanka. Ovo je simbol ove prekrasne Inicijative, obavili ste sjajan posao. Ova je inicijativa važan posao jer je moja supruga iz Slovenije. Nadišli ste godine i godine opresije i ujedinila vas je misija da će vaše ekonomije prodisati. Znam kakvi ste vi ljudi i sve nas to danas ovdje okuplja, kazao je Donald Trump na početku sastanka Inicijative triju mora u Varšavi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:20
U.S. President Donald Trump talks to Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic during the Three Seas Initiative Summit in Warsaw

- Većina infrastrukture je iz starog Sovjetskog saveza. Vaš narod koristi stare ceste koje ne funkcioniraju tako dobro. Inicijativa triju mora pobrinut će se da napredujete. Nova infrastruktura je ključna. Mislim da imamo najmanju stopu nezaposlenosti u SAD-u i naša vojska sve više jača. Mi proizvodimo najbolju opremu i ulažemo milijarde. SAD je zemlja kojoj jako dobro ide, ukinuli smo restrikcije i burza je porasla za 3 bilijuna dolara u nekoliko mjeseci. Tu je bolji pristup energetici za SAD. Inicijativa triju mora ima potencijal postići sve ove ciljeve i to vrlo dobro jer imate jako dobre ljude koji će provesti ovaj posao. Primjerice, riječ je o plutajućem LNG terminalu na hrvatskom otoku Krku. Također, interkonektor između Grčke i Bugarske. Pohvaljujem Rumunjsku, Bugarsku, Mađarsku i Ausrtiju na plinovodu o kojem smo puno godina razgovarali. Projekt je stao, a ja sam ga onda odobrio  na prvom danu mandata. Čestitam Vladi i narodu Poljske što su dobili prvu isporuku američkog plina. No, SAD neće koristi plin da monpolizira vaše zemlje i bit ćemo vjeran partner u izvozu i prodaji. Isto tako, proizvodimo najbolje lovce i brodove. Nitko nam nije ravan u pogledu vojne opreme. Uvest ćemo nove inovacije koje će osigurati ekološki pristup cijeloj priči - zaključio je Trump.

- Čestitam vašim državama što su već počele s ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan od tih projekata je i plutajući LNG terminal na hrvatskom otoku Krku - rekao je Trump govoreći na otvaranju summita u Varšavi, na kojem su se okupili čelnici iz 12 zemalja srednje i istočne Europe.

Trump se pritom okrenuo prema hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, pitajući je "je li ikad čula za taj projekt, zna li sve o tome". Predsjednica mu je odgovorila: "da, a mogu to i izgovoriti", aludirajući na Trumpov izgovor riječi Krk.

U.S. President Donald Trump attends the Three Seas Initiative Summit in Warsaw

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i američki predsjednik Donald Trump bilateralno će se sastati na marginama summita i razgovarati o bilateralnim odnosima, uključujući obrambenu suradnju, te o raznim ugovorima koji su u pripremi, poput ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te ugovora o izručenju, kao i o poticanju trgovine i ulaganja. 

U.S. President Donald Trump, Polish President Andrzej Duda and Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic during the Three Seas Initiative Summit in Warsaw

Sastanak na vrhu Inicijative triju mora u Varšavi, na kojem je Trump počasni gost,  posvećen je jačanju konkretne trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Trump je ovaj summit nazvao "povijesnim", istaknuvši da ovaj dio Europe ima posebno značenje za njega. "Kao što znate moja je žena iz Slovenije i ona voli Sloveniju", rekao je Trump.

Izrazio je potporu Sjedinjenih Država ovom skupu i inicijativi koja može pomoći u stvaranju održivog i dostupnog tržišta energije i donijeti prosperitet građanima.

- Dopustite mi da u ime američkog naroda kažem da mi stojimo iza država Inicijative triju mora, podržavamo vas u naporima na stvaranju većeg prosperita, izgradnji infrastrukture i pozdravljam ovu povijesnu prigodu za produbljenje ekonomskog partnerstva s vašom regijom - rekao je.    

Rekao je da Sjedinjene Države "sjede" na golemim količinama energije. 

- Kome god treba energije, neka samo nazove - rekao je Trump. 

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju. Inicijativu snažno podržavaju Sjedinjene Države i Kina.

Na rubu summita, predsjednica Grabar-Kitarović imat će i bilateralni sastanak s američkim predsjednikom.

Grabar-Kitarović i Trump razgovarat će ponajprije o bilateralnim odnosima, uključujući obrambenu suradnju, te o raznim ugovorima koji su u pripremi, poput ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te ugovora o izručenju, kao i o poticanju trgovine i ulaganja. Sastanku će biti nazočan i američki ministar financija Steven Mnuchin. Važna tema razgovora bit će i energetika i energetska sigurnost.

Podsjetimo, predsjednica Grabar Kitarović tijekom fotografiranja na summitu NATO-a u Bruxellesu u svibnju se progurala u prvi red i stala pored Trumpa. 

 

U.S. President Trump gestures next to Croatia U.S. President Trump and NATO Secretary General Stoltenberg walk past Croatia U.S. President Donald Trump and NATO member leaders gather for a family picture before the start of their summit at the new headquarters in Brussels
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 471
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku