Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Trump i Macron na ručku o Iranu, Amazoniji, trgovini...

Što se tiče francuskih vina koja Trump želi oporezovati, Macron mu je rekao da "ne treba poticati sukob zbog toga"

G7 Summit 2019
Foto: NEIL HALL/Press Association/PIXSELL
3 komentara

Emmanuel Macron i Donald Trump imali su u subotu, na ručku upriličenom samo za njih dvojicu koji je trajao dva sata, "dodirnih točaka" u vezi s važnim pitanjima o kojima će se raspravljati na summitu G7 u Biarritzu kao što su trgovina, Iran i požari u Amazoniji, priopćeno je iz ureda francuskog predsjednika.

Na tom "improviziranom" ručku francuski predsjednik je "stvorio uvjete za dobar stupanj suglasnosti unutar skupine (G7) dobivši pojašnjenja Donalda Trumpa" o glavnim pitanjima, "pa tako i o sličnostima i o razlikama", dodaje Elizejska palača uoči službenog početka susreta na vrhu u Biarritzu.

Trump je nakon ručka napisao u objavi na Twitteru: "Upravo završio ručak s francuskim predsjednikom@EmanuelMacroneom", ali je ubrzo ispravio pogrješku u "@EmmanuelomMacronom". "Mnoge dobre stvari se događaju našim dvjema zemljama. Sjajan vikend s drugim svjetskim čelnicima", dodao je na svom Twitteru na kojemu ga prati više od 60 milijuna ljudi.

Premda bi razlike s SAD-om mogle potkopati jedinstvo G7 u vezi s trgovinom i s klimom, francuski predsjednik je htio "izložiti" američkom kolegi francuska i europska stajališta kako bi "smanjio napetost s SAD-om", istaknuo je jedan savjetnik.

U vezi s Iranom Donald Trump je "potvrdio da ne želi rat, nego dogovor", prenosi Elizejska palača.

Macron mu je spomenuo mogućnost da se Teheranu "na određeno vrijeme odobri dio njegove nafte" u zamjenu za ponovno preuzimanje obveze da neće obogaćivati uranij radi proizvodnje nuklearnog oružja.

I u vezi s Amazonijom "imamo velikih dodirnih točaka" i Macron je istaknuo da ne želi voditi "politiku protiv Bolsonara nego korisnu politiku".

Zemlje G7 bi u nedjelju mogle objaviti mjere kako bi pomogle Brazilu u borbi s golemim šumskim požarima.

Što se tiče francuskih vina koja Trump želi oporezovati, Macron mu je rekao da "ne treba poticati sukob zbog toga" i da to "ne treba dovoditi u vezu s digitalnim porezom koji je u interesu Francuske, SAD-a i velikih gospodarstava".

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message