News

Komentari 0

Trump ipak odlučio potpisati paket pomoći u pandemiji vrijedan 900 milijardi dolara

Trump ipak odlučio potpisati paket pomoći u pandemiji vrijedan 900 milijardi dolara

Iako je početno neodobravao paket pomoći u pandemiji, Trump je ipak posustao. Uz paket pomoći u pandemiji, Trump je potpisao i prijedlog državnog proračuna, zahvaljujući čemu se izbjegla blokada javnih službi.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u nedjelju navečer, nakon početnog odbijanja i odupiranja, paket pomoći gospodarstvu vrijedan 900 milijardi dolara, koji je u ponedjeljak prihvatio Kongres.

Uz potpisivanje potpore za pomoć u pandemiji, američki je predsjednik potpisao i prijedlog državnog proračuna, zahvaljujući čemu se izbjegla blokada javnih službi.

- Potpisujem ovaj zakon kako bi se ponovno pokrenula pomoć za nezaposlene, zaustavile deložacije, pružila pomoć zakupcima, omogućila dodatna sredstva za programe zajmova poduzetnicima, omogućilo zaposlenicima zrakoplovnih tvrtki da se vrate na posao i dala dodatna sredstva za distribuciju cjepiva - objasnio je Trump u priopćenju.

Prije toga, danima je odbijao potpisati zakonski prijedlog koji je izglasan u oba doma Kongresa tražeći veću pomoć za građane i izbacivanje dijela državnih troškova koje je ocijenio nepotrebnima.

Trump je umjesto planiranih 600 dolara pomoći za svakog prosječnog Amerikanca tražio poticajni iznos od 2000 dolara za pojedince, 4000 dolara za bračne parove, 600 dolara po djetetu.

Prosječna četveročlana obitelj u tom bi slučaju od države dobila 5200 dolara poticajnih sredstava, no republikanci na Capitol Hillu nisu podržali taj prijedlog.

Do preokreta ji promjene Trumpovog mišljenja došlo je nakon dana obilježenoga apelima svih političkih struja, u kojima se od njega tražilo da djeluje kako bi se izbjegla gospodarska i socijalna katastrofa, posebno za najranjivije, s obzirom na to da je odluka o isplati pomoći za milijune nezaposlenih istekla u subotu u ponoć.

Novim se planom do sredine ožujka produžuje pomoć za nezaposlene, omogućuju zajmovi za poduzeća, predviđaju milijarde dolara pomoći za manja i srednja poduzeća, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, zračni promet itd - produžuje moratorij na deložaciju onih koji ne mogu plaćati najamninu, suspendira zapljena nekretnina i predviđaju fondovi za distribuciju cjepiva protiv covida 19.

Bez Trumpova potpisa sve te mjere ne bi mogle stupiti na snagu.

Ta je pomoć ključna, s obzirom na to da je pokretanje gospodarstva došlo do mrtve točke, zakočeno novim ograničenjima aktivnosti i kretanja zbog pogoršane epidemiološke situacije.

 

 

Najčitaniji članci