News

Komentari 4

Trump nemilosrdan: U SAD-u pogubili osuđenika za ubojstvo

Trump nemilosrdan: U SAD-u pogubili osuđenika za ubojstvo

Savezni je sud u četvrtak pogubio osuđenog zločinca Brandona Bernarda unatoč prigovorima porotnika koji su tražili milost od Trumpove administracije.

Amerikanac Brandon Bernard (40) prije 20 godina osuđen je na smrtnu kaznu, a pogubljen je u četvrtak, prenosi Daily Star.

Bernardova je smrt deveto smaknuće otkako je državni odvjetnik William Barr početkom ove godine nastavio primjenjivati saveznu smrtnu kaznu nakon 17- godišnje stanke.

Bernard je osuđen na smrt 2000. godine zajedno s suučesnikom Christopherom Vialvom zbog krađe automobila i ubojstva Todda i Stacie Bagley u blizini Killeena u Teksasu.

Vialva je oteo i ustrijelio par iz neposredne blizine, a Bernard je kasnije zapalio automobil u kojem su se supružnici nalazili. U vrijeme zločina, Bernard je imao 18, a Vialva 19 godina.

Pet porotnika uključenih u suđenje Bernardu i Vialvi zatražilo je pomilovanje i ukinuće smrtne kazne. Tražili su od suda da umjesto smaknuća, Bernard i Vialva dobiju doživotnu kaznu.

Iako se i dalje slažu da su i Bernard i Vialva krivi, rekli su da Bernard izgleda nije namjeravao ubiti Bagleyjeve.

Pola milijuna ljudi potpisalo je peticiju tražeći od predsjednika Donalda Trumpa zamjenu kazne doživotnim zatvorom, ističući Bernardovu nezrelost u vrijeme zločina i dobro ponašanje u zatvoru.

No, peticija nije imala utjecaja te je pogubljenje ove dvojice muškaraca izvršeno.

Vialva je primio smrtonosnu injekciju u rujnu u kaznionici Terre-Haute, a Bernard je doživio istu sudbinu u četvrtak navečer nakon što je Vrhovni sud odbio konačnu žalbu.

Konačnu je presudu komentirao Bernardov odvjetnik koji je njegovu smrtnu kaznu nazvao ''mrlju u američkom pravosudnom sustavu''.

- Brandon je počinio strašnu pogrešku kad je imao 18 godina, ali on nije nikoga ubio i nikada nije prestao osjećati sram i duboko kajanje zbog svojih djela - komentirao je odvjetnik.

Najčitaniji članci