Obavijesti

News

Komentari 5

Trump: Trgovinski razgovori s Kinom "lijepo napreduju"

Trump: Trgovinski razgovori s Kinom "lijepo napreduju"
1

Trump je ovaj tjedan izrazio nadu da će postići "velik sporazum" s Kinom u trgovini, ali i upozorio da ima spremne nove carine na milijune dolara kineske robe, ako se taj sporazum ne ostvari

VIDEO

 

Trump je najavio da će se s kineskim kolegom  Xijem Jinpingom sastati na skorašnjem summitu G20 u Argentini krajem studenoga. 

Dvije su se zemlje uplele u međusobni trgovinski rat koji postaje sve žešći kako jedna drugoj nameću carine na uvoz.

"Imao sam vrlo dug i dobar razgovor s predsjednikom Xijem Jinpingom", napisao je Trump u četvrtak na Twitteru i nastavio "Ti razgovori lijepo napreduju i sastanci su dogovoreni na summitu G-20 u Argentini. Također smo razgovarali o Sjevernoj Koreji", napisao je Trump.

Potvrda je stigla i iz Pekinga gdje je kineski predsjednik izrazio nadu da će dvije zemlje ostvariti stabilan i zdrav odnos, prenijeli su državni kineski mediji. 

S predsjednikom Trumpom nadamo se proširiti bilateralnu trgovinsku suradnju, rekao je Xi, a prenijela državna televizija CCTV.

Izjave dvojice predsjednika slijedile su pošto je ranije u četvrtak kineski premijer Li Keqiang rekao skupini američkih političara koji su u posjetu Pekingu da će dvije zemlje prevladati razlike i vratiti odnose na redovit kolosijek budu li radile u duhu međusobnog poštivanja. 

"Doista se nadamo da će se Kina i SAD naći na pola puta i zajedno raditi u duhu jednakosti i međusobnog poštovanja", rekao je Li.

Izaslanstvo je ovdje kako bi "pokazalo poštovanje velikoj zemlji i velikome narodu" i da su dvije zemlje "konkurenti, ali ne i neprijatelji", rekao je u Pekingu senator iz Tennesseeja Lamar Alexander.

Trump je ovaj tjedan izrazio nadu da će postići "velik sporazum" s Kinom u trgovini, ali i upozorio da ima spremne nove carine na milijune dolara kineske robe, ako se taj sporazum ne ostvari.

Sjedinjene Države već su nametnule carine na kineski uvoz vrijedan 250 milijarda dolara, a Kina je odgovorila protumjerom, carinama na američki uvoz u vrijednosti 110 milijarda dolara. 

Erdogan i Trump telefonski razgovarali o Siriji 

Predsjednici Turske Recep Tayyip Erdogan i Sjedinjenih Država Donald Trump telefonski su u četvrtak razgovarali o Siriji, dok traje eskalacija između Ankare i sirijske milicije koju podržava Washington, reklo je tursko predsjedništvo.

Objava tog razgovora je stigla nekoliko sati nakon početka zajedničkih tursko-američkih ophodnji  u Manbidžu, gradu na sjeveru Sirije kojim dominira kurdska milicija koju Turska smatra terorističkom, a koja je saveznica Sjedinjenih Država.

Dvojica predsjednika su razgovarala o sirijskom pitanju, posebice o Manbidžu i pitanju Idliba, posljednjeg velikog uporišta pobunjenika u zemlji gdje je demilitarizirana zona uvedena na temelju tursko-ruskog sporazuma, preciziralo je tursko predsjedništvo u priopćenju.

Erdogan i Trump su dogovorili da će ostati u bliskom kontaktu u vezi regionalnih i bilateralnih pitanja, dodaje se u priopćenju. Oni su inzistirali na tome da su odlučni poduzeti mjere jačanja bilateralnih odnosa. 

Odnosi dviju zemalja, saveznica u NATO-u, posljednjih su godina sve napetiji, posebice zbog podrške koju Washington daje Postrojbama narodne zaštite (YPG) kurdske milicije koju Ankara smatra terorističkom.

Kako bi ublažili napetosti, Ankara i Washington su u lipnju dogovorili smjernice koje predviđaju povlačenje YPG iz Manbidža i zajedničke ophodnje koje su krenule u četvrtak.

Turska je međutim posljednjih dana sporadično bombardirala položaje YPG na sjeveru Sirije.

Međunarodna antidžihadistička koalicija koju predvode Sjedinjene Državeje najavila u četvrtak da radi na smirivanju na sjeveru Sirije između Turske i YPG, dok je predsjednik Erdogan u utorak zaprijetio novom ofenzivom na kurdsku miliciju u Siriji.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori