News

Komentari 68

Trump tvrdi kako je djelovao da zaustavi, a ne da započne rat

Trump tvrdi kako je djelovao da zaustavi, a ne da započne rat

General Kasem Sulejmani "pripremao je skore opasne i zlokobne napade na američke  diplomate i američke vojnike no ulovili smo ga u djelovanju i likvidirali", rekao je Trump u svom ljetovalištu

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da ne želi "promjenu režima" u Teheranu nakon likvidacije iranskog generala Kasema Sulejmanija, već je djelovao kako bi zaustavio, a ne pokrenuo rat. 

Pogledajte video

General Kasem Sulejmani "pripremao je skore opasne i zlokobne napade na američke  diplomate i američke vojnike no ulovili smo ga u djelovanju i likvidirali", rekao je Trump novinarima u svom ljetovalištu Mar-a-Lago na Floridi.

- Djelovao sam kako bih zaustavio, a ne pokrenuo rat - rekao je Trump.  

- Duboko poštujem iranski narod. Ne pokušavamo promijeniti režim - rekao je američki predsjednik-

Zatim je upozorio "teroriste" koji planiraju napade na Amerikance. 

- Naći ćemo vas. Likvidirat ćemo vas. Zaštitit ćemo naše diplomate, naše vojnike, sve Amerikance i naše saveznike - rekao je.

Ranije u petak američki general Mark Milley, načelnik združenog stožera, rekao je da je SAD imao "jasne, nedvosmislene" obavještajne podatke da je iranski general planirao veliku kampanju nasilja na Sjedinjene Države i one su tada odlučile djelovati. 

Milley je objasnio da je opasnost od nedjelovanja premašila rizik od likvidacije Sulejmanija što može dramatično eskalirati napetosti u Teheranu.

- Je li to opasnost?. Naravno da je. Ali radimo na tome da je ublažimo - rekao je general Milley. 

Najčitaniji članci