Obavijesti

News

Komentari 23

Trump u klubu bivših: Ne smije voziti, mora otvoriti knjižnicu

Trump u klubu bivših: Ne smije voziti, mora otvoriti knjižnicu
5

Joe Biden već je dobio zaštitu Tajne službe, a nakon odlaska s dužnosti Tajna služba i dalje će biti značajni dio života Donalda Trumpa koji će morati otvoriti i Trumpovu knjižnicu

VIDEO

Donald Trump od 20. siječnja više neće biti stanar Bijele kuće i pridružit će se klubu bivših predsjednika, a to znači i da će morati slijediti određena pravila koja će ga pratiti cijeli život.

POGLEDAJTE VIDEO: Velika svađa Trumpovih nakon izbora

Pokretanje videa...

Trumpovi u svađi 01:13

Ne smije voziti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stupanjem na dužnost predsjednika na svako mjesto vozi Tajna služba koja može i blokirati promet kako bi ga sigurno i brzo dovezli do odredišta. Odlaskom s mandata zaštita mu ostaje, a to znači i da ne smije sam voziti automobil u prometu. Promet je opasan sam po sebi, a bivši predsjednici također su mete. 

U.S President Donald Trump returns to the White House after news media declared Democratic U.S. presidential nominee Joe Biden to be the winner of the 2020 U.S. presidential election

Morat će čitati izvještaje o nacionalnoj sigurnosti

Sastanci o nacionalnoj sigurnosti jedan su od glavnih poslova predsjednika, a odlaskom s dužnosti predsjednicima i dalje stižu izvještaji kako bi bili svjesni prijetnji za sigurnost. To služi više kao prilika da savjetom pomognu svojim nasljednicima ili da mogu primjereno odgovarati u intervjuima.

Trump ne odustaje: Planiraju skupove za glasove, imat će i osmrtnice s 'mrtvim glasačima'
Trump ne odustaje: Planiraju skupove za glasove, imat će i osmrtnice s 'mrtvim glasačima'

Trumpova knjižnica

Naime, zakon iz 1955. godine određuje da svaki američki predsjednik mora nadgledati i osnivanje knjižnice u svoje ime. Njemu bi možda i imponiralo imati Trumpovu knjižnicu na popisu stvari na koje je stavio ime, ali ovo nisu knjižnice kao svaka druga.

Naime, zakon određuje da te predsjedničke knjižnice sadrže sve što je predsjednik rekao tijekom svog mandata. Jedino čega tu nema su tajni materijali. Da, ova knjižnica će sadržavati i sve ono što im se možda ne bi svidjelo, ali i ono na što su ponosni. U Trumpovu slučaju, to znači i gomilu njegovih tvitova u protekle četiri godine. Zabranjeno im je izostaviti određene stvari, jer je sve dio javnog dobra. A to može zahvaliti Richardu Nixonu koji je nakon skandala s Watergateom pokušao izostaviti taj dio. Predsjednicima je ostala mogućnost da utječu na količinu informacija koja se o nekoj temi prikazuje.

Trump Opioid Round Table

Prate im pozive i pregledavaju poštu

Tajna služba i dalje brine o sigurnosti bivših predsjednika, a to znači praćenje prijetećih poziva, sumnjivih poruka i tvitova. Ni pošta nije pošteđena pa agenti Tajne službe pregledavaju i sve pošiljke prije nego im se dostave, a takvim radom su spriječili i eksplozivne pošiljke koje su trebale stići Billu Clintonu i Baracku Obami. Kao što se u odvojenom objektu pregledava pošta prije nego stigne u Bijelu kuću, tako se i za bivše predsjednike pošta pregleda prije dolaska. Osim Tajne službe, u cijelu priču uključena je i pošta koja ima sustav pregledavanja sve pošte za sumnjive materijale. 

U.S. President Donald Trump holds a campaign rally in Carson City, Nevada

Ne bi smio vrijeđati prethodnike, ni nasljednike

Iako ovo nije propis, tradicija nalaže da bivši predsjednik ne bi trebao vrijeđati i omalovažavati druge predsjednike. Odnosno, oni bi se trebali suzdržavati od ulaženja u posao nasljednika. Ovo se pravilo često krši, osobito u moderno vrijeme, a čini se da će Trumpu najteže pasti.

Trumpa je 2020. baš pogodila: Imao koronu, izgubio je posao, a sad će ga još i izbaciti iz kuće!
Trumpa je 2020. baš pogodila: Imao koronu, izgubio je posao, a sad će ga još i izbaciti iz kuće!

Nigdje bez agenata

Privatnost je stvar na koju se može zaboraviti kad si predsjednik, osobito što se zaštite tiče, a i bivši predsjednici imaju pravo na zaštitu i nakon odlaska s dužnosti. Kad su ga izabrali 2016. godine, Trump je imao i oko 150 agenata na imanju za Dan zahvalnosti, a ista pravila nastupila su i za Joea Bidena. Također, poželi li negdje, Tajna služba mora sve aktivnosti unaprijed planirati i osigurati. 

Jedna od opcija za bivšeg predsjednika je da odbije sigurnost Tajne službe i bude odgovoran sam za sebe ili angažira privatne zaštitare. Richard Nixon tako je pred kraj života odbio zaštitu, navodeći da želi državi uštedjeti novac. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Melania i Jared rekli Trumpu da prizna poraz, a sinovi i saveznici i dalje odbijaju priznati rezultat
SVE O BIDENOVOJ POBJEDI

Melania i Jared rekli Trumpu da prizna poraz, a sinovi i saveznici i dalje odbijaju priznati rezultat

Joe Biden izabrani je američki predsjednik. U svom prvom govoru najavio je jedinstvo i borbu protiv korone, a već se znaju i prvi potezi njegove vlade

Biden: Bit ću predsjednik koji će ujediniti, neću vidjeti crvene i plave države, nego ujedinjene!
VIDEO: POBJEDNIČKI GOVOR

Biden: Bit ću predsjednik koji će ujediniti, neću vidjeti crvene i plave države, nego ujedinjene!

Joe Biden je u napetoj izbornoj trci osvojio više od 270 elektorskih glasova i tako postao 46. predsjednik SAD-a. Zajedno s Kamalom Harris obratio se javnosti oko 2 ujutro po našem vremenu
Muljaže s porezima, problemi s poslovima: Čekaju li Trumpa crni dani nakon Bijele kuće?
SHOW NIJE GOTOV

Muljaže s porezima, problemi s poslovima: Čekaju li Trumpa crni dani nakon Bijele kuće?

Kad je NY Times otkrio da je 2016. platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak i da su mnoge njegove aktivnosti nagomilale gubitke, slika uspješnog poduzetnika pretrpjela je još jedan udarac