Obavijesti

News

Komentari 6

Trump uveo nove sankcije: 'Oni su destabilizirajuća sila istoka'

Trump uveo nove sankcije: 'Oni su destabilizirajuća sila istoka'
1

Pompeo je kazao da više od 20 država poštuje sankcije te je prekinulo uvoz nafte iz Irana, smanjujući tako kupnju za više od milijun barela po danu...

VIDEO

Sjedinjene Države u ponedjeljak su obnovile i ojačale ekonomske sankcije iranskom naftnom, bankarskom i prometnom sektoru pošto su se ranije ove godine odlukom predsjednika Donalda Trumpa odlučile povući iz nuklearnog sporazuma što ga je Iran 2015. sklopio sa šest velikih sila.

"Veliki financijski pritisak koji ministarstvo financija provodi nad Iranom treba dati jasno do znanja iranskom režimu da će se suočiti sa znatnom financijskom izolacijom te ekonomskom stagnacijom, sve dok temeljito ne promijene svoje destabilizirajuće ponašanje", rekao je Steven Mnuchin, američki šef financija.

Sankcije obuhvaćaju 50 iranskih banaka i podružnica, više od 200 osoba i plovila u njihovu pomorskom transportu, a zahvaćaju i Iran Air, nacionalnu zrakoplovnu kompaniju te više od 65 njihovih zrakoplova, rekao je u izjavi Mnuchin.

Američki državni tajnik Mike Pompeo kazao je da SAD u slučaju osam država poštuje privremeno izuzeće čime im dopušta kupovati iransku naftu, a to su Kina, Indija, Grčka, Italija, Tajvan, Japan, Turska i Južna Koreja, redom zemlje koje su najveći kupci iranske nafte. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pompeo je kazao da više od 20 država poštuje sankcije te je prekinulo uvoz nafte iz Irana, smanjujući tako kupnju za više od milijun barela po danu.

Državni tajnik Pompeo rekao je da je Iran destabilizirajuća sila na Bliskom istoku, a sankcije bi trebale ubrzati nagli pad međunarodne gospodarske aktivnosti Irana.

Pompeo je istaknuo da se nada kako je novi dogovor s Iranom moguć.

Iran: Prkosit ćemo sankcijama

Islamska Republika obećala je prkosno se suprotstaviti "ekonomskom ratu" i pismom pozvao UN da pozove SAD na odgovornost.  

Ujedinjeni narodi morali bi SAD pozvati na odgovornost zbog uvođenja sankcija iranskom naftnom i financijskom sektoru protivno rezoluciji UN-a , napisao je veleposlanik Islamske Republike u pismu glavnome tajniku Antoniju Guterresu. 

"Neodgovorno ponašanje Sjedinjenih Država zahtijeva kolektivan odgovor međunarodne zajednice kako bi se očuvala vladavina prava, spriječilo omalovažavanje diplomacije i zaštitio multilateralizam", napisao je iranski veleposlanik pri UN-u Gholamali Khoshreoo i ocijenio "Sjedinjene Države za to moraju odgovarati pred UN-om.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1