News

Komentari 25

Trumpovi pristaše izašli na ulice uz molitvu: Izborna prevara srušit će se kao zidovi Jerihona

Trumpovi pristaše izašli na ulice uz molitvu: Izborna prevara srušit će se kao zidovi Jerihona

Konzervativni aktivisti koji bez dokaza tvrde da je Joe Biden ukrao izbore, izašli su na prosvjede u više gradova, a u Washingtonu je govorio Mike Flynn, Trumpov savjetnik koji je priznao da je dva puta lagao FBI-ju

Organizatori prosvjeda pod nazivom 'Stop the steal', povezani s Trumpovim operativcem Rogerom Stoneom, i pojedine crkvene skupine pozvali su svoje pristaše da dođu na "Jerihonske marševe" i molitvene skupove.

People take part in a rally to protest the results of the election, in Washington

Prosvjedi su planirani u Washingtonu i glavnim gradovima država Georgije, Michigana, Wisconsina, Nevade i Arizone u kojima je Trumpova kampanja osporavala rezultate glasovanja.

Više od 50 presuda saveznih i državnih sudova potvrdilo je Bidenovu pobjedu nad Trumpom. Vrhovni sud je u petak odbacio od Trumpa podržanu tužbu bez presedana države Teksas koja traži da se poništi glasovanje u četiri druge svazene države u kojima je pobijedio Biden.   

 - Kakva god da je bila jučerašnja presuda... svi duboko, duboko udahnimo -  rekao je prosvjednicima pred zgradom Vrhovnog suda bivši Trumpov savjetnik umirovljeni general Mike Flynn.  

People take part in a rally to protest the results of the election, in Washington

Flynn, koji je dva puta priznao da je lagao FBI-ju o kontaktima s bivšim ruskim veleposlanikom, prvi put je govorio u javnosti otkako mu je Trump udijelio oprost 24. studenoga.

 - Od vas tražim da se vratite od kuda ste došli" i postavite zahtjeve, rekao je neodređeno Flynn manjoj skupini prosvjednika. Vrhovni sud ne služi "kolektivnoj slobodi nego individualnim slobodama, i tako su ga napravili - rekao je Flynn.

Trump odbija priznati izborni poraz tvrdeći bez dokaza da je poražen zbog masovne prijevare. Trump je na Twitteru poručio da nije obaviješten o prosvjedima no da će se "susresti s njima!".

Stotine Trumpovih pristaša sa zastavama i transparentima u manjim skupinama su do Vrhovnog suda i Kongresa došle kroz središte Washigntona koje je policija zatvorila za promet. 

People take part in a rally to protest the results of the election, in Washington

Maske je nosio mali broj prosvjednika usprkos rasplamsavanju epidemije covdia-19 i preporukama lokalnih vlasti da ih se nosi i na otvorenim prostorima.

Oko 200 pripadnika "Proud Boysa", krajnje desne nasilne skupine, povorci se pridružilo u blizini Trumpovog hotela, a mnogi su imali kamuflažne odore, balističke prsluke i kacige.  

Mnogi prosvjednici su u izjavama medijima ponavljali desničarske teorije zavjere o izbornoj krađi i odbacivali sudske presude.

Organizatori prosvjeda najavili su prosvjedne povorke u Washingtonu oko Kapitola, Vrhovnog suda i Ministarstva pravosuđa "uz molitve da padnu zidovi korupcije i izborne prijevare", referirajući se na biblijsko čudo i pad Jerihona čije su se zidine urušile nakon marširanja svećenika i vojnika oko njih. 

Najčitaniji članci