Obavijesti

News

Komentari 90

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
5

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...

VIDEO

Prošlo je sedam dana od izlaska građana na izbore kojim su odredili sastav novog Sabora, a još nije jasno hoće li HDZ uspjeti sastaviti novu vladu s Domovinskim pokretom ili će SDP ipak uspjeti okupiti oporbu na barem kratkotrajnu antiHDZ  koaliciju koja bi iz Sabora pokušala mijenjati ključne zakone. Ali zato su na vidjelo po strankama izašle prve trzavice i raskoli. Oni koji su se pred izbore predstavljali kao jedinstveni i snažni, sada su pokazali prve pukotine.

Most se najviše zaklinjao u jedinstvo, ali podijelila ih je lista za europske izbore. Bračni par Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić su se izgleda povukli zbog sukoba s Marinom Miletića oko liste i neće se natjecati na izborima za Europski parlament. Je li točno i da napuštaju stranku danas će se očitovati i Marija Selak Raspudić(formalno nije članica za razliku od supruga iako je nosila listu za izbore u prvoj jedinici i prepoznatljivo je lice Mosta), ali i predsjednik stranke Božo Petrov.

Domovinski pokret odmah je napustio njihov koalicijski partner Mislav Kolakušić iz Prava i pravde uz veoma ružne riječi. Prozvao je svoje dojučerašnje partnere da su izdali birače pregovorima s HDZ-om koji je kriminalna i izdajnička stranka, pa će im takva biti i vlast s DP-om. Ljude s kojima se još prije sedam dana kleo u suverenističku opciju, sada naziva "podguznim muhama HDZ-a". No, iako se DP pokušava održati jedinstven s preostalih 13 zastupnika, činjenica je da postoje trzavice između predsjednika Ivana Penave i zamjenika Maria Radića. Oni koji su jučer pregovarali s njima su nam prenijeli da je Penava čak i skloniji velikoj oporbenoj koaliciji u Saboru jer se boji da ih HDZ ne uništi, dok Radić ipak više preferira HDZ. Radić i Penava su jedinstveni u stavu da ne žele bilo koju kombinaciju sa SDSS-om i Možemo!. 

SDP je ostvario lošiji rezultat nego su očekivali na izborima. Da su osvojili samo pet mandata više, postizborna kombinatorika bi drugačije izgledala. Predsjednik Peđa Grbin je već na udaru, a  stvari će vjerojatno eskalirati nakon EU izbora. Stranka će se dotad pokušati prikazati jedinstvenom. Tonino Picula smatra pogrešnim što se SDP vezao za Zorana Milanovića i da bi više šanse imali u koaliciji koju su krenuli okupljati, utjecajni gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj je prozvao predsjednika stranke za rezultat, splitski SDP-ovci smatraju pogrešnom njegovu odluku za koaliciju s Ivicom Puljkom pa stranka slabi u Dalmaciji. 

Nakon izbora se još više na vidjelo izašao i stari latentni sukob između dvojice prepoznatljivih političara Fokusa, Darija Zurovca i Davora Nađija. Sve je počelo još prije izbora. Nađi je trebao ići na izbore u prvoj izbornoj jedinici, a Zurovec nositi listu u šestoj. Ali ulazak u koaliciju s Damirom Vanđelićem je pogurao Nađija koji je predsjednik stranke u šestu jedinicu. Zurovec koji nije ni u predsjedništvu stranke nije bi zadovoljan što je završio tek u sredini liste. Na kraju je Zurovec brojem glasova preskočio Nađija i ušao u Sabor i rekao da su mu prihvatljivi i HDZ i SDP. Stranka je morala donijeti odluku da ne idu s HDZ-om koju je Zurovec na kraju poslušao, ali to je još samo produbilo sukob njih dvojice. 

HDZ se uvijek trudi svoje sukobe prilično sakriti od javnosti i prikazati se kao jedina monolitna i stabilna stranka. No, problemi su i u njihovoj koaliciji. HSLS koji ima dva saborska zastupnika ne želi koaliciju s Domovinskim pokretom koja bi isključila SDSS i manjine iz nove većine, a i HSLS i HNS i SDSS će na europske izbore kontra HDZ-a s oporbenim centrističko liberalnim strankama. U HDZ-u se raspravlja i hoće li im predsjednik i premijer Andrej Plenković otići na funkciju u EU i tko bi ga mogao naslijediti. Velike polemike se vode i oko ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek koju je Plenković gura na liste, a za parlamentarne izbore je osvojila tek nešto više od 500 glasova, manje od Ave Karabatić, što je predmet poruge u stranci. Obuljen Koržinek je trebala biti na listi za Europski parlament, ali je u zadnji tren upravo zato ispala, a Plenković je morao udovoljiti kritičarima i sastaviti nešto "desniju" listu na kojoj su i Davor Ivo Stier i Marijana Petir. Da sve ne štima, pokazuje i činjenica da je Plenković u prvi mah iz pregovora s DP-om isključio Ivana Anušića koji ima dobre veze sa prvacima Domovinskog pokreta. Uključio ga je tek naknadno. Anušić je, kao čovjek koji je osvojio najviše preferencijalnih glasova, predvodnik struje koja bi rado zamijenila SDSS sa Domovinskim pokretom, dok Plenkoviću ta opcija nije draga. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu