News

Komentari 29

Tuga u Srbiji: Umrla beba koja je bila zaražena koronavirusom

Tuga u Srbiji: Umrla beba koja je bila zaražena koronavirusom

Liječnici su novorođenče primili na odjel u subotu. Beba je bila stabilno, ali onda joj se stanje naglo pogoršalo. Od trećeg dana života je bila na respiratoru. Umrla je u bolnici u Beogradu

Beba kojoj je s tri dana dokazana Covid virusna infekcija, preminula je u Kragujevcu, objavili su srpski mediji. Bila je u teškom stanju, prebacili su je iz Kragujevca u Beograd, ali razvila je citokinsku oluju i preminula. 

Citokinska oluja (Cytokine storm) je, piše Plivazdravlje, izlučivanje većih količina citokina iz brojnih imunih stanica, koji inače imaju ulogu komunikacije i orkestracije imunosne reakcije. Velika količina različitih citokina uzrokuje disonanciju, neusklađeni, neučinkoviti i nekoordinirani upalni odgovor zbog zbunjujućih i konfliktnih signala različitih citokina. Rezultat je difuzno oštećenje stanica pluća, dominantno alveola (DAD – diffuse alveolar damage), potom i endotela plućnih kapilara. Posljedica su upala pluća, vaskulitis i mikrotromboembolizacije u plućima. Također su moguće još teže komplikacije kao sepsa, sekundarna hemofagocitna limfohistiocitoza (HLH) i autoimuni poremećaji. 

Pogledajte video: Ušli smo u KB Dubrava, i mladi se bore za dah

Dobila citokinsku oluju

Liječnici su novorođenče primili na odjel u subotu.

Antigenski test je bio pozitivan, radili su i PCR test, koji je također bio pozitivan. Beba je bila stabilno, ali onda joj se pogoršalo. Stavili su je na respirator.

Kako su ranije objavili iz bolnice, imala je plućnu hipertenziju. 

Pozitivna na koronavirus

Načelnik Bolnice za pedijatriju "Dr Olga Popović Dedijer" prim. dr Vojislav Lekić kazao je da je u drugim dijelovima svijeta bilo slučajeva beba oboljelih od Covida-19, no u ovom dijelu svijeta ovo je prvi takav registrirani slučaj.

- Novorođenče je u jako teškom stanju prebačeno iz Kragujevca u Beograd. Tijekom liječenja od Covid infekcije došlo je do multisistemskog otkazivanja organa što je dovelo do smrtnog ishoda - objavili su iz bolnice, prenosi Kurir.

Najčitaniji članci