Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tuga za radnicima: 'Sve je bilo OK i onda mi te nesreća uzela'

Traga se za trećim radnikom. U potrazi koja se odvija u akvatoriju od Kupara na zapadu do otvorenog mora kod otočića Mrkan, Bobara i Supetar, sudjeluju policija, HGSS...

Foto: dubrovniknet.hr
28 komentara

Još se uvijek traga za trećim nestalim djelatnikom hidroelektrane u Platu, 33-godišnjim Davorom Pozniakom. Od Ivice Zvrka (47) i Mata Maškarića (35) bliski se opraštaju i na društvenim mrežama.

- Sve je bilo OK i onda mi te uzela nesreća..., napisala je na Facebooku djevojka preminulog Mata Maškarića, 35-godišnjaka iz Ploča, piše Dubrovniknet.hr. 

Njegovo je tijelo pronađeno u odvodnom kanalu hidroelektrane u četvrtak, a brzo nakon toga i tijelo Ivice Zvrka. Za trećim nestalim djelatnikom, Davorom Pozniakom, još se uvijek traga.

POGLEDAJTE VIDEO:

Branitelji, suborci Davorovog oca pozivaju sve koji raspolažu adekvatnim barkama, gliserima i sličnim plovilima da se uključe u pretragu dubrovačkog akvatorija. 

Foto: dubrovniknet.hr

Potragu otežava vjetar i visoki valovi

Opsežna potraga za trećim radnikom Hidroelektrane Plat, koji je nestao u požaru u četvrtak, ušla je u treći dan, u subotu od ranojutarnjih sati intenzivirana je s maksimalnim brojem ljudi, ali bez rezultata, izjavio je za Hinu načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević.

Potragu dodatno otežavaju vremenski uvjeti - jak vjetar i veliki valovi, zbog čega policijska plovila ne mogu izaći na širi akvatorij, već samo brod Obalne straže Omiš. Od 9 sati angažiran je i jedan helikopter MUP-a.

U potrazi koja se odvija u akvatoriju od Kupara na zapadu do otvorenog mora kod otočića Mrkan, Bobara i Supetar, sudjeluju policija, HGSS, sve vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva s juga Hrvatske, djelatnici HE Plat, mještani, ronioci i Obalna straža Omiš, a medicinski tim je u pripravnosti.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

„Mještani nam mogu pokazati određena mjesta do kojih se može prići, jer na dijelu obale ne može se prići pješke. Ako dopuste vremenski uvjeti, pripadnici HGSS-a će u 'suhim' odijelima i kajacima pretražiti litice na otočićima Mrkan i Bobara. Zbog bure nismo mogli ranije angažirati helikopter, a ne znam koliko će još moći biti u zraku. Imamo svesrdnu pomoć HEP-a i zaposlenika HE Plat.“, rekao je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Pavličević.

U potrazi su se organizirali i građani sa svojim plovilima, ali zbog nepovoljnog stanja mora Pavličević ne može preporučiti isplovljavanje s malim barkama izvan lučica.

Požar ili skok u bujicu

Do radnika je brzo došao jedan dimni val. Spustili su se na najniži dio i pokušali što dulje izdržati. Dotok vode je i tad bio velik, no oni su vjerojatno skočili u nju iako su valjda bili svjesni da je upitno hoće li uopće preživjeti.

Ispričao je tu potresnu priču, o zadnjim sekundama života radnika, Stjepan Simović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije. On je bio jedan od onih koji je s kolegama vatrogascima ušao u mrak tunela kako bi pokušali spasiti tri nestala radnika HEP-Proizvodnje.

Tijela dvojice pronašli su u odvodnoj cijevi i moru, a za trećim i dalje tragaju. Njihovih šest kolega uspjeli su izaći te su završili su Općoj bolnici Dubrovnik s plućnim problemima.

Dubrovnik: Nekoliko osoba prevezeneo u bolnicu zbog požara u HR Plat | Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Nadisali su se otrovnog dima te su na promatranju ostali i tijekom petka. Liječnici će ih zadržati na liječenju dok god budu imali simptome trovanja plinovima.

- Mi nemamo informacije da je u četvrtak u elektrani bilo 30 radnika. Rekli su nam da ih je bilo samo devet i mi smo krenuli u potragu. Količina dima i čađe bila je nevjerojatna - opisao je Simović.

POGLEDAJTE VIDEO:

Iako nije mogao potvrditi ni informaciju da je u tunelu nešto eksplodiralo i izazvalo požar, rekao je kako je došlo do neke žestoke reakcije zbog koje je nastalo puno dima. Pretražili su svih pet katova strojarnice kako bi pronašli radnike, no uzalud. Elektrana ima puno prostorija, od spremišta, kuhinja i ostalih dijelova. U jednom trenutku se zapalio i dio garderobe te su i nju morali gasiti.

- Dva izolacijska aparata su radnici sigurno koristili. Mi smo ih pronašli kraj odjeće i mobitela koje su oni ostavili kraj odvodnoga kanala.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message