Obavijesti

News

Komentari 194

Tunel do Pelješca: Projekt bi bio četiri puta jeftiniji od mosta

Tunel do Pelješca: Projekt bi bio četiri puta jeftiniji od mosta
3

Ovako bi se do Pelješca stiglo za pet minuta, a izbjegli bi se problemi s prolazom kruzera i velikih brodova. Plan je zainteresirao okupljene, ali treba naći novac

VIDEO

Inženjer građevine Boženko Jelić tvrdi da je osmislio projekt podvodnih tunela kojima bi povezao kopno i otoke. Ideju je jučer u Splitu predstavio čelnim ljudima otočnih općina i gradonačelnicima priobalnih mjesta.

Jelić svoje podvodne tunele smatra najboljim i najjeftinijim rješenjem koje bi, uz to, zaposlilo i mnogo ljudi. Jedinstvenost njegovih tunela je u tome što se za razliku od sličnih projekata u svijetu ne ukopavaju u morsko dno. Sekcije se spajaju i “sidre” na odabranim mjestima na dubini od najmanje 20 metara. 

Ovo je super, ali to je kao da prodajete djeci igračke, a niste pitali tatu hoće li ih platiti. Vlada je tata i bez odobrenja mi ne možemo ništa konkretno napraviti, kaže župan Ante Sanader

Projekt je, ističe Jelić, relativno brz za realizaciju te ekološki i financijski prihvatljiv. Tunel do Pelješca, prema Jelićevim tvrdnjama, tako bi stajao 3-4 puta manje od dvije milijarde kuna, koliko je predviđeno za troškove gradnje mosta. 

Tunelom bi se do Pelješca stiglo za pet minuta, a izbjegli bi se i eventualni problemi s prolaskom kruzera te velikih brodova. 

Gradonačelnike i predsjednike općina plan je zainteresirao, pa nitko nije glasao protiv projekta.

- Ovo je super, ali to je kao da prodajete djeci igračke, a niste pitali tatu hoće li ih platiti. Vlada je tata i bez odobrenja mi ne možemo ništa konkretno napraviti - rekao je splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader. Jeliću je obećao da će općine, gradovi i županije dati svoj maksimum kako bi se projekt realizirao kada od Vlade dobiju zeleno svjetlo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...