Obavijesti

News

Komentari 4

Turci od Izraela traže ispriku, odštetu i prekid blokade Gaze

Turci od Izraela traže ispriku, odštetu i prekid blokade Gaze

Turska i Izrael bi trebali objaviti u nedjelju odluku o normalizaciji diplomatskih odnosa. Time bi završila duga kriza otvorena napadom Izraela na turski brod s humanitarnom pomoći koji je išao prema Gazi

VIDEO

Navodeći visokopozicionirane izvore koji su željeli ostati anonimni list kaže da bi se dužnosnik turskog ministarstva vanjskih poslova i posebni izaslanik premijera Benjamina Netanyahua trebali sastati u nedjelju - ne zna se gdje - kako bi objavili potpunu normalizaciju odnosa.

Izraelski list Haaretz piše da bi se turski i izraelski dužnosnici trebali sastati u nedjelju u jednoj od europskih prijestolnica.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova nije ni potvrdilo niti zanijekalo susret.

Diplomatski odnosi između dvije zemlje nisu prekinuti već spušteni na nižu razinu, uz povlačenje veleposlanika i zamrzavanje vojne suradnje, nakon napada izraelskih komandosa na Mavi Marmara, brod na kojem je tada ubijeno deset turskih državljana.

Taj brod bio je dio međunarodnog konvoja od šest brodova čija je zadaća bila prekinuti blokadu i dopremiti humantiranu pomoć Gazi.

 Ankara je postavila tri uvjeta za normalizaciju odnosa: javnu ispriku, financijsku odštetu žrtvama i ukidanja blokade Gaze

U skladu sa sporazumom o normalizaciji Izrael bi dopustio izgradnju bolnice, nove elektrane i tvornice za pitku vodu u Gazi. Turska bi poslala pomoć u Gazu ali ne izravno nego preko izraelske luke, piše Hurriyet.

Normalizacija bi omogućila obnovu zajedničkih vojnih vježbi, a projekti ulaganja u obranu i energetiku mogli bi ići naprijed, dodaje list.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.