Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
108 komentara

Turist točio vodu: Odlomio je komad Male Onofrijeve fontane

Komad Male Onofrijeve fontane, spomenika kulture neprocjenjive vrijednosti, odlomio se u subotu u Dubrovniku kad se na nju naslonio jedan turist, no sve je prošlo bez ozljeda.

Foto: čitatelj 24sata
108 komentara

Komad Male Onofrijeve fontane, spomenika kulture neprocjenjive vrijednosti, odlomio se u subotu u Dubrovniku kad se na nju naslonio jedan turist, no sve je prošlo bez ozljeda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prema navodima očevidaca, u trenutku te nezgode turist se naslonio na fontanu kako bi napunio bocu vodom.

- Bila sam oko 14 sati s prijateljicom na kavi u centru kad smo čule da je nešto palo. Jako smo se prepale. Ispalo je da se odlomio dio kamene ploče na maloj Onofrijevoj česmi - rekla je čitateljica koja nam je poslala fotografije uništene fontane na Stradunu.

Policija u Dubrovniku dojavu je dobila u 16.30 sati te je policijskim očevidom utvrđeno kako je odlomljen jedan kameni dio ploče.

- Prema prikupljenim saznanjima, proizlazi da se radi o nenamjernom lomljenju fontane - rečeno nam je iz policije.

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić potvrdio je ovaj događaj te istaknuo kako će restauracija početi već u ponedjeljak.

Foto: Ivan Banović

- Naši djelatnici su izašli na teren kako bi pokupili odlomljeni dio. Već od ponedjeljka ćemo početi radove na konzervaciji. Ljepila danas gotovo drže bolje od kamena, a na sreću nitko nije ozĺijeđen - rekao je Kapetanić.

Mala Onofrijeva fontana nalazi se u niši na zidu Glavne straže, a postavio ju je Onofrio della Cava 1446. godine na istočnom dijelu Straduna, nakon što je projektiran javni vodovod 1438. godine.

Foto: Ivan Banović

Klesarske radove ovoga malog remek djela izveo je kipar Pietro di Martino iz Milana. Reljefi golih dječaka na osmerostranim stranama bazena, te likovi dupina sa školjkama, maskeroni i klečeći dječaci na stupu za skupijanje i izljev vode, izražavaju renesansni svjetonazor, makar još odišu gotičkim načinom izradbe.

Inače, Velika Onofrijeva fontana smještena nedaleko od zapadnog ulaza u Grad nedavno je potpuno obnovljena, a radovi vrijedni više od milijun i pol kuna su trajali su gotovo devet mjeseci.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message