Obavijesti

News

Komentari 3

Turisti iz Poljske, Kosova, ali i Turske jedini su s više noćenja

Turisti iz Poljske, Kosova, ali i Turske jedini su s više noćenja
4

Turisti iz Poljske, Kosova i Turska jedini su u Hrvatskoj u kolovozu ostvarili više noćenja nego u lanjskom kolovozu, dok je noćenja ostalih turista iz više od 70 zemalja koji su došli u Hrvatsku bilo znatno manje

VIDEO

Kolovoz je i ove godine, unatoč ograničenjima putovanja iz cijelog svijeta zbog pandemije, hrvatskom turizmu donio najbolje turističke rezultate, s ukupnih 2,6 milijuna turista i 21,05 milijuna noćenja, što je 46,1 odnosno 36,3 posto manje nego u lanjskom kolovozu, pokazuje Hinina analiza podataka eVisitora.

U Vodicama turista osjetno manje nego prošle godine

Strani turisti su u ukupnim kolovoškim brojkama, također uobič

ajeno, sudjelovali s 85 posto dolazaka i 81,2 posto noćenja, odnosno došlo ih je 2,2 milijuna, koji su ostvarili 17,1 milijun noćenja. U usporedbi s kolovozom 2019., ove godine bilo ih je 51,4 posto manje, uz 41 posto manje noćenja.

Iako se činilo da su turisti ovog ljeta dolazili u Hrvatsku zbog blizine i lakšeg putovanja samo ili većinom iz europskih zemalja, podaci eVisitora pokazuju da su u kolovozu ipak dolazili iz cijelog svijeta, odnosno iz više od 70 zemalja. Premda ih je s gotovo svih tržišta bilo znatno manje nego u lanjskom kolovozu, ipak ni sa jednog od stranih tržišta nije zabilježeno nula noćenja.

Turisti na plažama u Zadru

Sa sedam europskih tržišta 65 posto svih noćenja

Sa sedam europskih tržišta bližih Hrvatskoj  - Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke, Italije, Austrije i Mađarske u kolovozu je ostvareno većina ili 65 posto od ukupnih noćenja, a kada se tome doda udjel domaćih turista u noćenjima od oko 20 posto, na sva ostala tržišta iz svijeta, njih više od 60, odnosi se preostalih 15 posto noćenja u kolovozu.

Već je poznato da su najviše noćenja u kolovozu ostvarili turisti iz Njemačke, 25 posto od ukupnog broja ili 5,3 milijuna, čime su i među zemljama sa najmanjim padom u odnosu na lanjski kolovoz, od 18 posto, a slično je i s njihovih 616 tisuća dolazaka, što je minus od 23,3 posto.

Vir je pobjednik ovogodišnje sezone: Nitko mu nije ni blizu po broju ostvarenih noćenja
Vir je pobjednik ovogodišnje sezone: Nitko mu nije ni blizu po broju ostvarenih noćenja

Nakon domaćih, na drugom mjestu u ukupnom poretku, slijede treći (ili drugi među stranim tržištima) Slovenci s udjelom u ukupnim noćenjima u kolovozu od 13 posto, a iako su imali manji postotak pada nego Nijemci, tj, od 21,3 u dolascima i od 16,2 posto u noćenjima, njihovih je noćenja bilo dvostruko manje od njemačkih ili 2,7 milijuna.

Poljaci su najveće iznenađenje ljetne sezone koji su iza Slovenaca s udjelom u ukupnim noćenjima u kolovozu od 11 posto, odnosno sa 2,2 milijuna, što je jedini važniji porast među svim stranim tržištima, od 4,3 posto, a i došlo ih je 3,3 posto više nego u lanjskom kolovozu ili oko 316 tisuća.

Slijede Česi s udjelom u ukupnim noćenjima od šest posto, ali i padom od 20,4 posto, dok su udjeli u noćenjima Talijana i Austrijanaca u kolovozu bili po četiri posto, ali su s oba tržišta zabilježeni i veliki minusi noćenja, od 74 posto iz Italije te od 62 posto iz Austrije.

Turizam nije podbacio: Negdje i preko 60% lanjskog rezultata
Turizam nije podbacio: Negdje i preko 60% lanjskog rezultata

Sedmo tržište je Mađarska s kojeg je u kolovozu ostvareno tri posto od ukupnih noćenja u hrvatskom turizmu, ali i 50 posto manje nego u lanjskom isto mjesecu.

Turisti sa Kosova sa 84,2 posto više noćenja

Među preostalih više od 60 stranih tržišta, s kojih je ostvareno ukupno 15 posto od ukupnih noćenja, su i Kosovo i Turska, čiji su turisti jedini uz poljske više nego u lanjskom kolovozu noćili u Hrvatskoj.

No, za razliku od Poljske, njihovi su porasti na maloj bazi - Turci su s 22 tisuće noćenja u plusu od 6,5 posto, dok je 25 tisuća noćenja turista sa Kosova porast od čak 84,2 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. Njih je i došlo 32 posto više ili oko 4 100, dok je turista iz Turske došlo 3 900 ili 42,6 posto manje.

Iz Kuvajta najveći pad noćenja

Među ostalim stranim tržištima, s većim minusima u noćenjima u kolovozu ove godine, iznad 90 posto, posebice se ističu skandinavske zemlje Finska i Norveška, čiji su turisti ostvarili 96 odnosno 97 posto manje noćenja nego u lanjskom kolovozu, čemu je blizu i Koreja, sa padom noćenja od oko 96 posto.

Turisti na plažama u Zadru

Najveći pad noćenja od 98,5 posto, ali na nešto manjoj bazi, zabilježen je iz Kuvajta, a iznad 90 posto pada su još samo Australija, sa 92,5 posto manje noćenja, i Japan sa 91 posto manje.

Zanimljivost je da je i iz drugih dalekih zemalja u Hrvatskoj u kolovozu bilo noćenja, ali manje nego lani, primjerice iz Kine je ostvareno 88 posto manje noćenja, slično kao i sa Novog Zelanda, dok je iz SAD-a, slično kao i iz Južnoafričke Republike, noćenja bilo oko 78 posto manje nego u lanjskom kolovozu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.