Obavijesti

News

Komentari 1

Turizam i ugostiteljstvo s 25,3 mlrd. kn fiskaliziranih računa

Turizam i ugostiteljstvo s 25,3 mlrd. kn fiskaliziranih računa

Pritom je samo u trećem tromjesečju 2021. (srpanj, kolovoz i rujan) ostvareno 6,7 milijardi eura prihoda od stranih turista, što je za oko 3,3 milijarde eura ili gotovo sto posto više nego u istim mjesecima 2020.

VIDEO

U turističko-ugostiteljskim djelatnostima u 2021. ukupno je fiskalizirano računa u vrijednosti 25,3 milijarde kuna, što je 61 posto više nego u 2020., a na razini 89 posto vrijednosti tih računa iz rekordne 2019. godine, izvijestili su u utorak iz Ministarstva turizma i sporta na temelju podataka Porezne uprave.

"Izvrsne rezultate turističkih dolazaka i noćenja u 2021. su pratili i visoko pozitivni trendovi iz sustava fiskalizacije, koji su dostigli 61 posto veću vrijednost u odnosu na 2020. godinu, ali i čak 89 posto vrijednosti iz rekordne 2019. godine. S ovim rezultatima smo iznimno zadovoljni, a koliko je turizam utjecao na hrvatsko gospodarstvo bit će poznato u prvom kvartalu ove godine, kada HNB objavi ukupne prihode za 2021. godinu", naglasila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac komentirajući podatke iz sustava fiskalizacije.

Ministrica poručuje da Hrvatska tijekom cijele godine može turistima ponuditi kvalitetu, autohtonost i raznolikost sadržaja, te da je upravo cjelogodišnja, održiva te ekološki i društveno osviještena turistička ponuda u posebnom fokusu turističke 2022. godine.

Iz Ministarstva objašnjavaju da se podatci Porezne uprave iz sustava fiskalizacije odnose na djelatnosti 55, 56 i 79 odnosno djelatnosti pružanja usluga smještaja (55), priprema i usluživanje hrane i pića (56) te djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja (79).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podatci o potrošnji u tim djelatnostima prate fizičke turističke pokazatelje s obzirom da je u 2021. godini ostvareno gotovo 14 milijuna dolazaka turista i 84,1 milijuna noćenja, što su u odnosu na 2020. godinu porasti za 77 i 55 posto, a to je na razini 67 posto dolazaka i 77 posto noćenja iz 2019. godine.

Iz Ministarstva podsjećaju i na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB) za prvih devet mjeseci 2021. godine, prema kojima su prihodi od stranih turista iznosili 8,2 milijardi eura, što je 90 posto više nego u istom razdoblju 2020. te na razini 88 posto tog prihoda iz istog razdoblja 2019. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a