Turska i Grčka izmijenile su teške riječi u subotu zbog pretvaranja Aja Sofije u džamiju, dan nakon prvog namaza u Aja Sofiji nakon što je 86 godina bila muzej.

Grčka je oštro kritizirala pretvaranje Aja Sofije iz muzeja u džamiju, a crkvena zvona širom Grčke zvonila su u petak, u vrijeme dok je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obavljao namaz u Aja Sofiji.

- Grčka je još jednom pokazala svoje neprijateljstvo prema islamu i Turskoj pod egidom reagiranja na otvaranje džamije Aja Sofija vjernicima - poručio je u subotu priopćenjem glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy.

Ministarstvo je oštro osudilo izjave grčkih ministara i parlamentaraca, kao i paljenje turske zastave u Solunu, dodaje se.

Aja Sofija otvorila se za molitvu kao džamija u skladu s voljom turskog naroda i pripada Turskoj, kao sva druga kulturna dobra u zemlji, navodi se.

Grčko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je priopćenjem, u kojemu stoji da je "međunarodna zajednica 21. stoljeća zapanjena kada vidi religijska i nacionalistička lutanja današnje Turske".

Aja Sofija, koja je izvorno bila crkva to osmanskog osvajanja Carigrada, iznimno je važna za mnoge pravoslavne Grke.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u petak je nazvao Tursku "kreatorom problema", dok je pretvaranje Aja Sofije u džamiju nazvao "uvredom civilizaciji 21. stoljeća".

Grčka i Turska imaju brojna neriješena pitanja, poput teritorijalnih sporova u Egejskom moru te pitanja Cipra, čiji sjeverni dio kao neovisnu državu priznaje samo Turska koja je izvršila invaziju na Cipar 1974.