News

Komentari 9

Turska izašla iz Istanbulske konvecije, Biden razočaran

Turska izašla iz Istanbulske konvecije, Biden razočaran

Recep Tayyip Erdogan potpisao je konvenciju dok je još uvijek bio premijer, ali prema riječima turske platforme Zaustavit ćemo femicid, nikad nije došlo do njezine primjene

Povlačenje Turske iz međunarodnog sporazuma o zaštiti žena od nasilja, američki predsjednik Joe Biden ocijenio je kao "duboko razočaravajući" potez, rekavši u nedjelju da je time učinjen korak unatrag u borbi protiv nasilja nad ženama. 

"Države bi trebale raditi na jačanju i obnavljanju svojih uloga u zaustavljanju nasilja nad ženama, ne odbacujući međunarodne ugovore koji pozivaju na zaštitu žena i odgovornost nasilnika", priopćio je Biden. 

"Ovo je obeshrabrujući korak unatrag za međunarodni pokret kojem je u cilju zaustaviti nasilje nad ženama u cijelome svijetu."

"Nenadani i neopravdani" potez Turske je "duboko razočaravajući", dodao je Biden.

Turska je u subotu objavila odluku o povlačenju iz Istanbulske konvencije, povelje koju je 2011. godine donijelo Vijeće Europe nastojeći stvoriti pravne okvire da se spriječi nasilje i da se bori protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je konvenciju dok je još uvijek bio premijer te je kasnije ratificirana u Turskoj.

Međutim, prema riječima turske platforme Zaustavit ćemo femicid, nikad nije došlo do njezine primjene. 

Najčitaniji članci