Obavijesti

News

Komentari 15

Turska tvrdi da je upucan jedan migrant, Grci izjavili: 'To je laž'

Turska tvrdi da je upucan jedan migrant, Grci izjavili: 'To je laž'
3

Sukobi su se dogodili u srijedu ujutro na tursko-grčkoj granici gdje je fotograf agencije AFP vidio migranta ranjenog u nogu hicem ispaljenim s grčke strane

VIDEO

Turske vlasti ustvrdile su da je jedan migrant ubijen u srijedu policijskim hicima u pokušaju prelaska granice prema Grčkoj, a službena Atena to opovrgava.

Lokalne vlasti pokrajine Edirne na sjeverozapadu Turske objavile su da je šest migranata ranjeno "pravim metcima" ispaljenima blizu graničnog prijelaza Pazarkule i Kastaniesa s grčke strane.

Jedan od ranjenih, muškarac čiji identitet ni državljanstvo nisu objavljeni, podlegao je ozljedama u prsištu, objavile su pokrajinske vlasti u priopćenju.

U Ateni je glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas "kategorički opovrgnuo" tvrdnju da su grčke snage pucale na granici.

- Turska objavljuje lažne vijesti... još jedna izmišljotina danas: o navodnim ranjenicima u koje su pucale grčke snage. Kategorički to odbacujem - rekao je Petsas na tjednom brifingu.

Sukobi su se dogodili u srijedu ujutro na tursko-grčkoj granici gdje je fotograf agencije AFP vidio migranta ranjenog u nogu hicem ispaljenim s grčke strane. Slijedila su naguravanja nakon tog incidenta te su migranti kamenjem gađali grčke sigurnosne snage, a one su odgovorile suzavcem.

Na videosnimci koju je agenciji AFP dala grčka vlada, vidi se da turski policajci ispaljuju suzavac na grčke granične straže. 

Dopisnici francuske agencije s grčke strane granice, u Kastaniesu, vidjeli su kolone migranata u tampon zoni blizu bodljikave žice. Nisu mogli identificirati odakle se ispaljuju hici u zrak, jer su bili zagušeni kricima, sirenama policijskih i ambulantnih vozila, dimom.

Migrants who arrived on the island of Lesbos in the past four days, are seen at the port of Mytilene, as they wait to board a Greek navy ship, in Mytilene

Ovo nije prva  optužba Turske jer je već u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio grčke snage da su na grčko-turskoj granici "ubile dvoje migranata" i jednog teško ranili, a tu tvrdnju nije potkrijepio dokazima. 

Erdogan je krajem prošlog tjedna otvorio migrantima vrata put Europe, nezadovoljan reakcijom Europe i NATO-a na pogibiju tridesetak turskih vojnika u zračnim bombardiranjima u Siriji. Nakon objave te vijesti tisuće migranata pohrlile su na granični prijelaz Pazarkule te su počeli stizati i gumeni čamci s migrantima na egejske otoke Lezbos, Hios i Samos. 

Od subote do ponedjeljka ujutro "spriječeno je 24.203 pokušaja ilegalnog ulaska, a uhićene su 183 osobe", navodi grčka vlada. 

Atena optužuje Tursku da "krši obveze potpisane iz sporazuma s Europskom unijom i Turskom" u ožujku 2016., nakon velike migrantske krize 2015.

Migrants from Afghanistan who arrived the previous days, wait to be transferred to the port of Mytilene from the village of Skala Sikamias, on the island of Lesbos

- Umjesto da suzbije krijumčarske mreže koji zarađuju na migrantima i izbjeglicama Turska je sama postala - ustvrdio je u srijedu glasnogovornik grčke vlade. EU se oslanjala na Tursku da zaustavi migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka što je izazvalo političku krizu u Europi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa