Obavijesti

News

Komentari 14

Tužan sam što u Saboru danas nema preletača Milana Bandića

Tužan sam što u Saboru danas nema preletača Milana Bandića
1

SDP-ovac Gordan Maras pozvao je državnog tajnika u resornom ministarstvu da utječe na upravu u Gradu Zagrebu kako bi bila transparentnija

VIDEO

Saborska rasprava o izmjenama Zakona o gospodarenju otpadom u petak je u fokus stavila nagađanja o drastičnom poskupljenju odvoza smeća u Zagrebu, a SDP-ovac Gordan Maras pozvao je državnog tajnika u resornom ministarstvu da utječe na upravu u Gradu Zagrebu kako bi bila transparentnija, dok je HDZ-ov Josip Borić predložio imenovanje Marasa 'saborskim namjesnikom u Gradskoj skupštini' kako bi se Sabor oslobodio skupštinskih tema.

- Posebno sam žalostan jer u Saboru nema zastupnika Kluba Milana Bandića, niti preletača niti fiksera. Većine ih nema kada pričamo o temi koja je krucijalna za Zagreb u kojem niču ilegalni deponiji - rekao je Maras koji je svoje nezadovoljstvo artikulirao kroz zahtjev za stanku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Josip Đakić Mostovom Grmoji u Saboru poručio: "Odje*i!"
Josip Đakić Mostovom Grmoji u Saboru poručio: "Odje*i!"

Zatražio je da se u Zagrebu 'počne voditi računa o kvaliteti života sugrađana, a ne samo da se nabijaju cijene trostruko veće nego do sada pa četveročlane obitelji u 30 kvadrata moraju mjesečno plaćati umjesto 25 stotinu kuna'.

- Pokušajmo vidjeti postoje li poslovničke mogućnosti da kolegu zastupnika Marasa imenujemo saborskim namjesnikom u Gradskoj skupštini kako bi ovaj dom oslobodio od tema koje treba raspravljati zagrebačka Gradska skupština jer se to ponavlja i dana u dan”, rekao je HDZ-ov Josip Borić.

Nezadovoljan je jer mu je, kaže, nenormalno da svaki dan mora slušati odnose gospodina Marasa sa gospodinom Bandićem.

- Želimo mu pomoći da konačno dođe do svog mentora koji ga je i učlanio u SDP i da tamo rješava probleme Grada Zagreba, ustvrdio je Borić.

Treba mu kura C vitamina: Pernar s gripom išao u Sabor
Treba mu kura C vitamina: Pernar s gripom išao u Sabor

Maras se požalio na povredu Poslovnika te ustvrdio da je nazivati ga namjesnikom neumjesno.

- Ja znam da je u HDZ-u dosta nervoza pa i fizičkih napada ovih dana ali ne mora se to tako nastaviti - ustvrdio je Maras.

Ovlasti komunalnim redarima

Izmjenama Zakona o održivom gospodarenju otpadom se među ostalim propisuje da obvezu osiguravanja reciklažnog dvorišta moraju osigurati jedinice lokalne samouprave s više od 3000 stanovnika umjesto dosadašnjih s više od 1500 stanovnika.

Propisuje se i da Grad Zagreb i jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalazi odlagalište otpada imaju pravo na novčanu naknadu za korištenje odlagališta otpada kada to odlagalište koristi druga jedinica lokalne samouprave.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvat pojasnio je kako su pojednostavljeni postupci u sustavu gospodarenja otpadom u dijelu koji se odnosi na dozvole i potvrde.

'Neka HDZ i Most bračne svađe rješavaju u ringu, ne u Saboru'
'Neka HDZ i Most bračne svađe rješavaju u ringu, ne u Saboru'

- Pojednostavljuje se postupak za sanacije postojećih odlagališta otpada, umjesto uporabne dozvole za sanaciju je potrebno samo građevinska dozvola. Detaljnije se određuju nadležnosti inspekcijskih službi i komunalnog redarstva u jedinicama lokalne samouprave - naveo je Horvat.

Komunalni redari, kako je pojasnio, imaju ovlasti da postupaju prema počinitelju koji odlaže nepropisno otpad jer do sad je bilo predviđeno samo postupanje prema vlasniku nekretnine od strane inspekcije.

- Komunalni redari ovim rješenjem imaju ovlasti da u prvom svom izlasku pišu rješenja o uklanjanju mjere, gdje propisuju mjere uklanjanja nepropisno odloženog otpada, određuju za to rok. Ukoliko se ta mjera ne ispuni, oni imaju ovlasti optužnoga prijedloga - rekao je Horvat.

Također, naveo je, određuje se postupak zatvaranja odlagališta.

Dobrović: To su kozmetičke promjene

Mostov Slaven Dobrović poručio je kako predloženi zakon donosi tek kozmetičke promjene te da je komunalni sustav gospodarenja otpadom u nezavidnoj situaciji i traži hitne mjere.

Balkanska krčma u Saboru: ‘Da sam ga odvalio, ne bi ni ustao’
Balkanska krčma u Saboru: ‘Da sam ga odvalio, ne bi ni ustao’

- Nalazimo se na brodu koji tone, a mi se bavimo zamjenom žaruljica ili popravljanjem ograde. Ovaj zakon ne donosi ništa od onog što je bilo nužno, a to je da obeshrabri jedinice lokalne samouprave na odlaganje i natjera ih na sustavni pristup u sustavu odvojenog prikupljanja te da se time izbjegne poskupljenje koje se već dogodilo primjerice u Rijeci, a u Zagrebu se najavljuje, poručivao je Dobrović.

I GLAS-ova Anka Mrak Taritaš upozorila je kako je dosta jedinica lokalne samouprave povećalo cijenu otpada.

- Zakon je kamilica, a stvari su se krenule ubrzano dešavati - istaknula je Mrak Taritaš upozoravajući na prepune kante u Zagrebu, a slično je, kaže, i s pretrpanim 'zelenim otocima'.

- Ono što je vrlo loše i ne doprinosi transparentnosti je cijena za uslugu gospodarenja otpadom. To je jedan od najvećih problema ovih izmjena jer ruši cijeli koncept transparentnosti cijene javne usluge gdje će jedinice lokalne samouprave ponovno iz razloga koji niste uspjeli obrazložiti naplaćivati drugim jedinicama lokalne samouprave korištenje odlagališta - rekao je SDP-ov Mihael Zmajlović.

Kažimir Varda (BM 365): U nedostatku političkog programa SDP prebrojava zastupnike

Saborski zastupnik Kažimir Varda (BM 365), reagirajući na tvrdnje Gordana Marasa (SDP) da u sabornici nikad nema zastupnika 'Bandićeva kluba' kad se raspravlja o važnim temama poput gospodarenja otpadom, optužio je u petak SDP da "u nedostatku političkog programa skuplja jeftine bodove prebrojavanjem zastupnika".

"Nisam znao da smo uveli neku novu dužnost kroz poslovnik u Hrvatskom saboru da saborski zastupnici počinju evidentirati nazočnost ostalih saborskih zastupnika. Zastupnik Maras preuzeo je dužnost evidentičara i počeo prebrojavati zastupnike i komentirati nečiju nenazočnost ili nazočnost", rekao je Varda.

"Za nešto komentirati treba imati politički stav i program, a kako partija kojoj pripada Maras očito nema ni političkog stava i programa, ostalo im je samo prebrojavanje i neuspješno komentiranje", dodao je.

Izostanak zastupnika Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti jutros u sabornici opravdao je "brušenjem amandmana" na konačni prijedlog izmjena Zakona o održivom gospodarenju otpadom i sudjelovanjem na konstituirajućoj sjednici neformalne skupine "Zastupnici protiv raka".

Bulj: Vlada je zaboravila Dalmatinsku zagoru

Mostov zastupnik Miro Bulj (Most) rekao je u petak u Saboru kako je hrvatska Vlada zaboravila Dalmatinsku zagoru, da o njoj brine samo u predizborno vrijeme i da je Zagora demografski i gospodarski opustošena.

Od 2011. do konca 2016. godine iz Zagore je otišlo 26 tisuća ljudi, to je cijeli grad Sinj, a najgore je tamo gdje ministri obilaze svoje gradonačelnike, poput Trilja, koji je "grad duhova", izjavio je zastupnik u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za rasprave na slobodnu temu.

Ista je stvar, kaže, u Kninu, koji nije povezan sa auto-cestom, u bolnici nemaju liječnika, u Zagori se ne otvaraju radna mjesta, zaboravljene su radnice Dalmatinke, radnici Dalmacijavina.

Sve što se događa u Hrvatskom saboru je uzrok nervoze Vlade i HDZ-a koji, tvrdi, postaju nervozni zbog svih obećanja koje su davali hodajući Hrvatskom za izbore, lokalne i parlamentarne.

Lenart: Sisak će biti mrtvi grad

Željko Lenart (HSS) proziva Vladu i HDZ zbog zatvaranja rafinerije u Sisku.

O rafineriji se dugo priča, konačno je došao finiš da se zatvara, izjavio je zastupnik, navodeći da su se svojedobno, 'svi HDZ-ovci busali u prsa i govorili da su protiv zatvaranja'.

Ministar Goran Marić na predizbornom je skupu 2016. govorio 'prije ćemo se prestati baviti politikom, nego dopustiti zatvaranje'. Ne vidim da se prestao baviti, konstatirao je Lenart, koji je prozvao i sisačkog župana Ivu Žinića. On je, tvrdi, na predizborne plakate stavio da će se zauzimati za očuvanje rafinerije, danas se više ne zalaže, danas bi želio da rafinerija opstane u bilo kojem obliku.

"Jasno da mora slušati naredbodavce iz HDZ-a, HDZ-a koji je govori da će otkupiti INU, da neće dozvoliti da se rafinerija Sisak zatvori. Oni non-stop lažu ovaj narod, od početka, a unaprijed su znali što će se dogovoriti", ustvrdio je.

Upozorio je kako je rafinerija jedni industrijski pogon koji je ostao u Sisku, te će njegovim zatvaranjem Sisak postati "mrtav grad".

Za to su odgovorni Vlada, HDZ, koji je za vrijeme Sanadera prodao Inu Molu i svi koji su nastavili povlađivati Molu i Mađarima i dozvolili im da rade u Hrvatskoj što žele, poručio je Lenart.

Bunjac: Porezna reforma ne daje rezultate

Branimir Bunjac (ŽZ) tvrdi da porezna reforma ne daje rezultate, da su građani u ovoj godini, umjesto sa uštedama, suočeni sa nizom poskupljenja.

"Ušteda nema, ali ima poskupljenja, povrća, cigareta, alkohola, odvoza otpada", pobrojao je zastupnik, ustvrdivši sa samo poskupljenja odvoza briše sve efekte Marićeve porezne reforme, "taman kad bi i bila uspješna, a nije"

Ministar Ćorić najavljuje poskupljenje plina za 10 posto od 1. travnja, što će obiteljima "izbiti" dodatnih 700 kuna, poskupljuje i mlijeko i dječji sokovi zbog nove naknade koja se uvodi na plastičnu ambalažu, naveo je Bunjac.

Rekao je i kako već sada 66 posto građana kasni s plaćanjem režija, polovica mora dodatno raditi da preživi mjesec, 68 posto posuđuje novac svaki mjesec bi preživjela.

"Hrvatski građani ne mogu podnijeti nova poskupljenja, ova porezna reforma bila je u stvari još jedna prijevara građana s ciljem da se kupi vrijeme. Rad Vlade pada na svim segmentima, Vlada ne rješava probleme, već stvara nove, a građani žive sve bjednije. Hrvatskoj trebaju dubinske i stvarne promjene a sad je jasno da je od Vlade HDZ-a i njihovih satelita nećemo doživjeti", zaključio je Bunjac.

'Ozbiljno kasnimo s implementacijom sustava gospodarenja otpadom, cijene će rasti'

U saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o održivom gospodarenju otpadom i vladajući i oporba upozorili su na ozbiljnija kašnjenja u izgradnji centara za gospodarenje otpadom (CGO),  odnosno  ispunjavanja obaveza koje je Hrvatska preuzela kao članica EU, ali i na neminovno povećanje cijena odvoza otpada.

Prošlo je već punih 15-ak godina od kada smo dobili određene obveze kao što su smanjenje proizvodnje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje otpada, no od planiranih 13 centara za gospodarenje otpadom izgrađeno je samo dva, Kašijun i Marišćina, rekao je HDZ-ov zastupnik  Josip Borić.

"Olako se pristupilo rješavanju tog problema i razmišljalo, ako nema tih centara, ako nema nekih drugih mogućnosti, onda ni cijene otpada ne bi trebale rasti. Međutim, to će se ipak morati dogoditi u sljedećim godinama, netko će nešto morati platiti u tom pogledu", upozorio je Borić. Ističe  kako će do povećanja cijene doći u dijelu troška koji nastaje odvozom otpada sa zatvorenog odlagališta na CGO.

No naglašava i kako će cijene ovisiti o broju odvoza tjedno. "Ako ćete staviti kantu jedanput tjedno, dvaput ili četiri puta mjesečno platit ćete 40, 20, 10 kuna vlastitog doprinosa tom odvozu. Što više odvajate bit će manje komunalnog otpada, manje će se odvoziti i manje plaćati”, kazao je.

"Nema besplatnog ručka i neće ga ni biti te je činjenica da će zbrinjavanje otpada iz godine u godinu biti sve skuplji i skuplji. A cilj predlagača zakona je spriječiti nastajanje toga otpada", ustvrdio je HNS-ov Milorad Batinić.

Branko Hrg (Klub HDS-a, HSLS-a, HDSSB-a) upozorio je da se na terenu događa da određene jedinice lokalne samouprave koriste izmjene zakona i podižu cijenu odvoza otpada više nego što bi to bilo potrebno. Smatra da takav pristup nije u redu iako i on naglašava neminovnost rasta cijene odvoza otpada za konačne korisnike.

SDP-ov zastupnik Mihael Zmajlović smatra da je u pitanju paraliza sustava i da zato cijene rastu. "Visokim cijenama koje se prevaljuju na građane pokušava se pokriti neefikasnost", kazao je.

Sličnog je mišljenja i HSS-ov Davor Vlaović, koji drži da će cijene rasti zbog neuređenog sustava.

Tulija Demetliku (Klub IDS-a, PGS-a i RI-a ) brinu penali koje će Hrvatska morati plaćati zbog neispunjavanja uvjeta iz plana gospodarenja otpadom. "Na koji način će Hrvatska plaćati te penale i hoće li to plaćati solidarno iz državnog proračuna ili će plaćati samo oni koji nisu ispunili uvjete", upitao je.

"Na primjeru Italije možemo vidjeti kako je Italija platila 40 milijuna eura kazne odjedanput i svakim 6 mjeseci još 40 milijuna eura ako ne ispuni određene zahtjeve. I to je ona opasnost koja Hrvatskoj prijeti", naveo je  Tomislav Žagar (Klub nezavisnih zastupnika).

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i HSU-a) kaže da se već sada zna da nećemo moći ispuniti uvjete budući da samo za projektnu dokumentaciju treba dvije do tri godine, a za izgradnju još barem tri godine.

Sabor bez primjedbi na imenovanja u Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja

Saborski zastupnici u petak nisu imali primjedbi na Vladin prijedlog razrješenja i imenovanja dijela članova Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Vlada je, naime, predložila da se zbog isteka mandata, razriješe Denis Matić, Ljiljana Pavlic i Tatjana Peroković, a za članove Vijeća ponovno imenuju Matić i Pavlic te nova članica Mirta Kapural.

Članovi Vijeća imenuju se na pet godina i mogu biti ponovno imenovani.

Svi predloženi kandidati imaju potrebno dugogodišnje iskustvo te ispunjavaju i formalne kriterije za imenovanje, objasnila je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman.

Tom točkom, Hrvatski je sabor u petak poslijepodne zaključio ovotjedni, prvi tjedan rada ove godine, zastupnici se u klupe vraćaju u srijedu kada će raspraviti Vladin Prijedlog zakona o podacima i informacijama u zdravstvu.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!