Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

'Tužbe zbog Pelješkog mosta štete BiH, Dodik glas razuma'

Hrvatska europarlamentarka Zovko upozorila je i kako je nametanje Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na posljednjim izborima pokazalo svoje pravo svjetlo.

6 komentara

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko ocijenila je da europskim aspiracijama Bosne i Hercegovine šteti zahtjev dva člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića kojim se nastavak gradnje Pelješkog mosta uvjetuje razgraničenjem s Hrvatskom na moru te prijeti tužbom, dok je veto predsjedatelja tog tijela Milorada Dodika na takvu odluku nazvala "glasom razuma u Predsjedništvu BiH". 

 "Nažalost, ovakvim odlukama Džaferovića i Komšića se ne pridonosi europskom putu BiH. Dapače, šteti se. Za Hrvatsku, koja je dala značajnu energiju kako bi se stabiliziralo stanje u BiH te zagovara širenje EU, ovim potezima se otežavaju njezini zagovori da BiH bude  integrirana u uniju. Ovime se potezima narušavaju i prijateljski odnosi dviju zemalja", rekla je Zovko u izjavi za medije u Mostaru. Po njezinim riječima, očigledno se radi o potezima koji su povezani s dnevnopolitičkim pitanjima u BiH i pokušaju da se nastavi blokirati uspostava vlasti i provesti odluke Ustavnog suda BiH o izmjeni Izbornog zakona.

"Potez Džaferovića i Komšića vidim kao isključivo potez usmjeren kako se ne bi proveo Izborni zakon i ne bi uspostavile nove vlasti, a zemlja napredovala prema EU. Sada se čini kako će Europska komisija prolongirati odluku o stjecanju kandidacijskog statusa upravo zbog promicanja ovakvih poteza i politika", dodala je Zovko.

Ona je upozorila i kako je nametanje Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na posljednjim izborima pokazalo svoje pravo svjetlo. "Eliminiranjem jednog naroda iz političkog života i njegovo obespravljivanje, a istodobno u drugoj zemlji članici EU Hrvatskoj imate njihove sunarodnjake, otežava se pozicija BiH u pravcu pristupanja EU", ocijenila je hrvatska europarlamentarka. 
Ona je pohvalila Dodikov potez ulaganja veta na donošenje odluke Predsjedništva BiH. "U ovome trenutku izgleda jedini glas razuma u Predsjedništvu BiH i europsku orijentaciju pokazuje predsjedavatelj, gospodin Dodik. To je jasno pokazao povlačenjem pitanja vitalnog nacionalnog interesa i pokazivanjem želje da se BiH ne zaustavi na europskom putu te da se spriječi izazivanje međunarodnih konflikata", istaknula je. 

Newly elected members of Bosnia's tripartite inter-ethnic presidency attend the presidential inauguration ceremony in Sarajevo PELJEŠKI MOST Komšić želi osporiti gradnju mosta: Dodik je protiv toga
Narodna skupština Republike Srpske u četvrtak će održati posebnu sjednicu kako bi raspravljala o zahtjevu predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se stavi izvan snage odluka druga dva člana državnog vrha za pokretanje tužbe protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta. Budući Dodikov SNSD i njegovi partneri imaju potrebnu dvotrećinsku većinu, očekuje se da će odluka dvojice članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića biti poništena.

(kt)

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message