Obavijesti

News

Komentari 34

Tužili su Ministarstvo: Golf na Srđu je podvala, trojanski konj

Tužili su Ministarstvo: Golf na Srđu je podvala, trojanski konj
1

Želi se prevariti građane Dubrovnika, kako bi pristali na devastaciju i parazitsku okupaciju posljednjeg većeg neizgrađenog prostora, poručuje Inicijativa 'Srđ je naš'

VIDEO

Zelena akcija, Inicijativa 'Srđ je naš' i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) predali su Upravnom sudu u Splitu tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog 'nekvalitetne ocjene Studije utjecaja na okoliš za golf resort na Srđu'. 

- Golf resort na platou Srđa u Dubrovniku je izuzetno veliki zahvat u prostoru, koji se prostire na čak 330 ha od koji su 47,93 ha namjenjeni izgradnji vila i apartmana, uglavnom namjenjenih za nekretninski biznis. Procjena utjecaja takvog zahvata na grad Dubrovnik, u urbanističkom smislu, nije kvalitetno napravljena.  Pri procjeni utjecaja na okoliš uopće nisu vrednovani programski parametri plana. Naime, raspravljani prijedlog UPU-a, za planom višeg reda definiranih 1200 ležajeva, nudi izgrađenu bruto površinu višestruko veću od bilo kojeg prostornog standarda, prosječno čak 160m2 po jednom ležaju u vilama - rekao je Hrvoje Hrabak iz UHA-e

Hrabak dodaje da budući da ne postoje daljnja ograničenja pri etažiranju i parcelaciji ovog prostora, nekretninski će biznis ovaj planirani volumen zasigurno napučiti i do četiri puta većim stambenim kapacitetom. 

- Tako se, razumljivo, srozava kvalitet lokacije, opterećuje sve dubrovačke infrastrukturne sustave, a sve bez ikakve refleksije u provedenoj ocjeni utjecaja na okoliš. Također, ovaj je slučaj paradigmatski za sve buduće projekte u posebno osjetljivom jadranskom području te nam je posebno važno da u njemu, svim mogućim sredstvima, postavimo primjerene standarde i spriječimo daljnje zagađenje izgradnjom - rekao je Hrabak. 

Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije, kaže da su se zato odlučili pobijati rješenje Ministarstva sudskim putem. 

- U studiji se tendecionzno manipulira podacima, kako bi se zahvat u okoliš prikazao prihvatljivim. Tako su u procjeni štetnih posljedica iz procjene utjecaja izbačena turistička naselja Bosanka Sjever i Jug, dok su ista stavljena u procjenu ekonomskih koristi za lokalnu zajednicu,  pa se na taj način manipulira veličinom obuhvata zahvata. Proglasiti zahvat prihvatljivim za okoliš, bez da je uzet u obzir utjecaj preko 400 apartmana, smatramo neprihvatljivim trgovanjem zdravljem građana - kaže Ćerimagić

Iako Zakon o igralištima za golf više nije na snazi, dodaje Ćerimagić, pokušava se izgraditi 27,9 ha sa 240 vila i jednim hotelom u obuhvatu golf igrališta, dakle u rekreacijskoj zoni, iako se na takvim područjima po Zakonu o prostornom uređenju i gradnji mogu raditi samo prateći objekti za potrebe rekracijske namjene.

- Golf resort na Srđu je podvala, trojanski konj, kojim se žele prevariti građane Dubrovnika, kako bi pristali na devastaciju i parazitsku okupaciju posljednjeg većeg neizgrađenog prostora u gradu. Koristi za građane i grad nisu dokazane, a postoje mnogi skriveni troškovi za infrastrukturu. Veći dio područja je u vlasništvu građana i postavlja se pitanje njihovog prava odlučivanja. Iako su dubrovčani u zadnje vrijeme na žalost često morali dolaziti po pravdu u Split, sljedeću nedjelju 28. travnja, imamo priliku na referendumu uzeti sudbinu u svoje ruke. Stoga pozivam sve građane i građanke Dubrovnika da izađu u nedjelju 28. travnja na referendum o projektu apartmanizacije  Srđa i glasaju protiv predviđenog urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ!, još je jednom pozvao Marko Ercegović iz inicijative 'Srđ je naš'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...