Obavijesti

News

Komentari 8

Tužili Varoufakisa zbog izdaje: 'Naštetio je interesima države'

Tužili Varoufakisa zbog izdaje: 'Naštetio je interesima države'
1

Grčki mediji pišu da se očekuje i treća tužba protiv bivšeg ministra financija zbog osmišljavanja paralelnog platnog sustava u slučaju da Grčka napusti eurozonu

VIDEO

Bivšem grčkom ministru financija Yanisu Varoufakisu (54), prijeti optužnica zbog izdaje. Na grčki vrhovni sud prošlog su tjedna stigle dvije privatne tužbe protiv Varufakisa za kojeg njegovi tužitelji kažu da je 'nanio nemjerljivu štetu interesima države'

Grčki mediji pišu da se očekuje i treća tužba protiv bivšeg ministra zbog osmišljavanja paralelnog platnog sustava u slučaju da Grčka napusti eurozonu. 

No, Business Insider piše kako je mala vjerojatnost da će protiv njega biti podignuta optužnica jer se optužbe odnose na njegovo djelovanje dok je bio ministar, a u tom slučaju optužnicu mora odobriti i parlament.

Podsjetimo, Varoufakis je oformio tim od petero ljudi i mjesecima su radili na "rezervnom" planu. Naime u slučaju da je Europska centralna banka obustavila isplatu hitnih sredstava Grčkoj, kao što se to kratko i dogodilo, paralelni platni sustav mogao je funkcionirati u eurima, ali se "preko noći" mogao prebaciti na drahmu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Premijer mi je prije pobjede na izborima u siječnju dao "zeleno svjetlo" da izradim plan B. Okupio sam stručnjake i radili smo u strogoj tajnosti - rekao je bivši ministar.  Također rekao je da da je angažirao stručnjake za informacijske tehnologije sveučilišta Columbia koji su upali u sustav grčke porezne uprave. Porezna je uprava tada bila pod kontrolom "Trojke" odnosno Europske centralne banke, Europske komisije i MMF-a. Stručnjaci su upali u sustav kako bi se "dokopali" brojeva poreznih obveznika. 

- Odlučili smo hakirati sustav porezne uprave - otkrio je  Varoufakis. Potvrdio je da su transkripti razgovora točni, ali već tada je predvidio što se sprema i tvrdio da je smisao svega da se njega "predstavi kao lošeg ministra i optuži za izdaju". 

- Sve je to pokušaj da se poništi prvih pet mjeseci rada vlade i da taj period završi u 'smeću' povijesti. Potpuno je iskrivljeno značenje moje želje da se uvede paralelna valuta. Oduvijek sam bio u potpunosti protiv ukidanja eura jer nikada ne znamo kakve bi to mračne sile oslobodilo u Europi - rekao je Varoufakis. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a