Obavijesti

News

Komentari 394

Maćešiću dvije godine zatvora, a minimalno je mogao dobiti tri

Otac poginulog motociklista plačući je izašao iz sudnice. Nakon što su Maćešiću majka i sestra poginulog rekle da je kupio sve, sutkinja ih je izbacila iz sudnice

VIDEO

Sudsko vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu nepravomoćno je osudilo Dejana Maćešića, suvlasnika One2Playa, na dvije godine zatvora zbog izazivanja teške prometne nesreće u kojoj je poginuo mladi motociklist. Uz zatvorsku kaznu, Maćešić je dobio i petogodišnju zabranu upravljanja vozilima od pravomoćnosti presude.

Presuda je šokirala obitelj poginulog motociklista. 

- Uništio nam je život. Pa kako je moguće da je dobio dvije, ako je minimalna kazna za takvo kazneno djelo tri godine - pitala se majka nakon presude. 

Za vrijeme izricanja presude cijela obitelj je plakala, a otac nije mogao izdržati te je izašao iz sudnice.  Ostale su sestra i majka poginulog koje su bile u totalnom šoku i nevjerici nakon što je sutkinja izrekla presudu. 

Sutkinja majku i sestru poginulog izbacila iz sudnice

Nakon što su povikale da je potkupio sve, pa čak i svjedoke, sutkinja je naložila pravosudnoj policiji da ih isprati sa suda. Sud je kao olakotne okolnosti uzeo to što je Maćešić priznao djelo, što je obiteljski čovjek koji je  živio urednim životom, te nije dolazio u sukob sa zakonom. Sud je njegovo kajanje ocijenio iskrenim. Također, kao olakotnu okolnost sud je uzeo i činjenicu da je Maćešiću nakon nesreće narušeno psihičko zdravlje te da trpi velike posljedice nesreće. 

Odvjetnik obitelji: Kazna je preniska 

Sutkinja Renata Pražetina Kaleb rekla je da je svrha kažnjavanja utjecati na počinitelja, ali i na ostale da ne čine kaznena djela kakva je Maćešić počinio. Odvjetnik obitelj  Veljko Miljević rekao je da je presuda pogrešna, jer je kazna preniska.

Po zakonu minimalna kazna tri godine, tužitelj tražio pet

U završnim riječima tužitelj je rekao kako je minimalna propisana kazna za ovo kazneno djelo tri,a  maksimalna deset godina zatvora, te da on predlaže kaznu pet godina. Tužitelj smatra da je to primjereno okolnostima ovog kaznenog djela. Naime, Maćešić je priznao djelo, izrazio kajanje, smatra se krivim ali tužiteljstvo tvrdi da mu se to ne može uzeti kao olakotna okolnost jer se i inače od osoba koje su počinile takvo kazneno djelo očekuje da izraze kajanje. 

Kao otegotne okolnosti tužitelj je naveo i dva kaznena djela prometnih prekršaja u kojima je proglašen krivim (vožnja s mobitelom i prekoračenje brzine od 12km/h) što znači da je od ranije imao prekršajne prijave zbog nepoštivanja prometnih pravila. 

- Maćešić je u ovom slučaju prekršio dva od sedam smrtnih grijeha u vožnji, alkoholiziranost (imao je 1,89 promila) i prolazak kroz crveno svjetlo. Posljedica njegovog ponašanja je smrt mlade osobe na pragu života koja je poštivala sva prometna pravila i ničim nije doprinijela ovom što se dogodilo. Maćešić može suosjećati, ali sigurno da je obitelj najviše pogođena - rekao je tužitelj. 

Odvjetnik: Prvi puta vidim da netko priznaje krivnju i da se kaje

S druge strane, Maćešićev odvjetnik, Ljubo Pavasović Visković, rekao je da su posljedice nesreće strašne i da je to  nedvojbeno. Rekao je da je njegov branjenik svjestan da će ići u zatvor, kao i posljedica nesreće koju je prouzročio.

- Unatoč tome što tužiteljstvo tvrdi da je uobičajeno da se priznaje krivnja i kajanje, ja to u svojoj 20-godišnjoj karijeri prvi puta vidim - rekao je Pavasović Visković. 

Dodaje kako je Maćešić svjestan da mu je život uništen, no nesreću nije namjerno skrivio. Otac je dvoje maloljetne djece otvorio je tvrtku i on želi što prije u zatvor. 

- Zatvor mu je najmanji problem. Ono što je teško jest činjenica da će s tim morat živjeti cijeli život. Zato molim Sudsko vijeće da bude blago i da donese zatvorsku kaznu primjerenu svim okolnostima - zaključio je Pavasović Visković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 394
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.