Obavijesti

News

Komentari 62

Tužna sudbina mališana: Oni imaju jednu želju - ozdraviti...

Tužna sudbina mališana: Oni imaju jednu želju - ozdraviti...
6

Ivanu Feriću (6) iz Nove Gradiške, oboljelom od limfohistiocitoze, koštanu srž liječnici su transplantirali dva puta. Od iste su bolesti umrli Ivanova sestra i brat

VIDEO

Bilo je dana kad nismo imali za kruh. Imali smo goriva do Zagreba, ali nismo znali čime se vratiti, govori Renata Ferić iz Nove Gradiške, Ivanova (6) majka. S dva mjeseca obolio je od rijetke zloćudne bolesti limfohistiocitoze, bolesti koja je Renati već uzela kćer i sina. Nije mogla vjerovati da će se iznova morati boriti za život svojeg djeteta.

- Liječnik je rekao kako je šansa da će i ova beba biti bolesna 20 posto. Vjerovala sam da neće. Nakon što su otkrili da je bolestan proveo je četiri mjeseca u bolnici. Posjećivala sam ga dva puta na tjedan. Nakon toga dovezli smo ga kući i vozili na terapiju u Zagreb. Mislili smo samo na dijete. Nitko me nije pitao kako plaćam više od 1000 kuna troškova puta na mjesec. Morala sam ih imati. Zadužili smo se. HZZO je davao novac koji je mogao pokriti tek troškove najjeftinijeg prijevoza. Bolesno dijete bez imuniteta voziti vlakom bilo bi kao da smo ga dali ubiti – prisjeća se Renata. Ivan je s 14 mjeseci bio na prvoj transplantaciji koštane srži. Bolest se povukla, ali se nakon godinu dana vratila.

- Izlazila bih u hodnik bolnice i briznula u plač. Utjehu mi nitko nije mogao pružiti. Opet mi se sve srušilo. Brzo bih se morala smiriti i vratiti djetetu. Brisala sam suze da me ne vidi - rekla je slomljena Renata.

Lani, nakon druge transplantacije, Ivan i dalje mora na kontrole u Zagreb. HZZO ne priznaje troškove prijevoza autom. Oslonac joj je novogradiška Udruga Hrabro dijete.

- Zbog troškova za liječenje izvan mjesta boravka, roditelji djece koja imaju onkološke bolesti dolaze na rub financijskog kolapsa kaže Jasminka Žužić (40), majka Berislava kojem su bolest otkrili kad je išao u peti razred i predsjednica Udruge.

- Dobio je i moždani udar te završio na Intezivnoj KBC-a Rebro. Izvukao se, ima vidljive posljedice, ali mogao je nastaviti s kemoterapijom od koje mu je život ovisio. Bilo nam je teško i zbog uvjeta na onkološkom odjelu KBC-a Zagreb u kakvim se djeca liječe. Moj sin je u dnevniku napisao kako je željan zraka jer mjesecima nije izlazio iz sobe. Dok je tamo bio, umrlo mu je 15-ak prijatelja. Djeca su satima ležala pored njega pokriveni bijelom plahtom. I sad ih se sjeća - govori majka. Boli je što su bolesna djeca samo brojke.

- Rebro za noćenje u apartmanu traži 500 kuna. Tko to može platiti? Dane smo provodili s pecivom i bocom vode – ogorčena govori Žužić. O tome kako je biti napušten u tragediji govori i Marijana Bošnjaković (31). Sinu (5) prije tri godine dijagnosticirali su leukemiju. Njihova bitka s bolešću trajala je deset mjeseci. Marijana je sretna što je njen dječak sada dobro i što Udruga unatoč teškoj financijskoj situaciji želi pomoći roditeljima koji nemaju za najosnovnije.

U samo pet godina prošao je dvije teške transplatacije koštane srži

Ivanu su prvi put transplantirali koštanu srž s 14 mjeseci u Zagrebu.Godinu dana nakon toga morao je proći terapije i skidanje sa svih lijekova. Liječnici su mi rekli da je izliječen ako mu se bolest ne vrati u godinu dana. Nakon točno godinu dana bolest se vratila. Ivan je prošle godine u svibnju prošao drugu transplantaciju koštane srži u Švedskoj. Donor je bio njegov otac.

Uplatom pomozite teško oboljeloj djeci

Udruga je osnovana u ožujku ove godine. Pomoć možete uplatiti na: Žiro-račun Zagrebačke banke 2360000-1102209843. Za uplate iz inozemstva IBAN: HR0423600001102209843   SWIFT CODE: ZABAHR2X.

Otac: Vjerujem u čudo i molim se da ozdravim

Liječnici su Ivanu Ljubiću (16) iz Batrine kraj Nove Gradiške u osmom razredu otkrili tumor na mozgu, jedan od najrjeđih i najzloćudnijih. Njegova oca to je slomilo.

- Zove se atipično teratoidni rabdoidni tumor. U svijetu je do danas zabilježeno 47 slučajeva. Samo troje ljudi je izliječeno - govori očajan otac Slavko (48).

Liječnici su njegovu sinu osam centimetara velik tumor izvadili na Badnjak 2009. godine. Otac je vjerovao da će se Ivan nakon toga oporaviti. Ali nakon 17 kemoterapija i 25 zračenja Ivan je bio izmučen. Tumor veličine pet centimetara opet mu se vratio. Ovo ljeto ponovno je operiran. Sad je kod kuće i čeka 12. listopad. Ako magnetska rezonancija pokaže ostatke tumora, otac kaže kako su liječnici rekli da Ivanu neće moći pomoći oni nego samo čudo.

- Vjerujem u čudo, molim se Bogu i ne želim crno misliti - rekao je neutješni Slavko.

Unatoč bolesti mladić je snažan, izdržljiv i uvijek optimističan

Ivanu su oštećena jetra, bubrezi, vid, sluh, srce i živci na nogama. Ipak, otac kaže da je Ivan izdržljiv, snažan i optimističan. Pomoći im možete uplatom na očev žiro-račun u Erste banci: 2402006 - 3101934729.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku