Obavijesti

News

Komentari 108

Tvorac cjepiva za koronu: 'Ovo će sigurno zaustaviti epidemiju'

Tvorac cjepiva za koronu: 'Ovo će sigurno zaustaviti epidemiju'

Cjepivo spriječava virus da se približi našim stanicama. Ali, čak i ako se virus uspije probiti, eliminirat će ga antitijela. Savršeno smo istrenirali imunološki sustav da može odraditi obje stvari, kaže Sahin

VIDEO

Uğur Şahin, znanstvenik koji stoji iza Pfizerovog cjepiva za korona virus uvjeren je da će upravo njegovo cjepivo zaustaviti epidemiju korona virusa, koje 'terorizira' svijet cijelu 2020. godinu. Iako su ostala još neka otvorena pitanja oko cjepiva, Uğur Şahin za Guardian kaže da je vrlo optimističan.

- Ako me pitate može li ovo cjepivo staviti točku na epidemiju, moj odgovor je - da. Naime, već samo zaštita od simptoma će imati dramatičan utjecaj na širenje virusa. Do ponedjeljka nismo znali može li cjepivo izazvati dovoljno jaku reakciju ljudskog imunološkog sustava i može li virus naći put kroz ljudske stanice, ali sada znamo da ovo cjepivo može pobijediti virus - kaže Şahin.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Cjepivo protiv korone 01:59

Uğur Şahin je cjepivo razvio sa svojom suprugom Özlem Türeci u njihovoj kompaniji BioNTech, te s onkologom Christopherom Huberom.

Pfizerova stručnost i dobro poznavanje masovnog tržišta cjepiva, kao i ubrzana akcija regulatora pomogla je da se cjepivo razvije u deset mjeseci, umjesto da se razvija godinama, kako se cjepiva inače razvijaju. Şahin kaže da nije bilo vremena za čekanje i slikovito objasnio proces.

- Zamislite da autom želite doći s jednog kraja Londona na drugi, ali su svugdje prometne gužve i čepovi. Trebao bi vam cijeli dan. Za naš projekt sve su ceste bile očišćene - rekao je.

Pfizerovo cjepivo pratit će se GPS-om i čuvati u suhom ledu, ali - je li Hrvatska spremna?
Pfizerovo cjepivo pratit će se GPS-om i čuvati u suhom ledu, ali - je li Hrvatska spremna?

Navodi kako Pfizerovo cjepivo napada korona virus na više načina.

- Cjepivo spriječava virus da se približi našim stanicama. Ali, čak i ako se virus uspije probiti, eliminirat će ga antitijela. Savršeno smo istrenirali imunološki sustav da može odraditi obje stvari. Sada znamo da se virus protiv te dvije stvari nikako ne može boriti.

Što se tiče nekih neodgovorenih pitanja, Şahin kaže da će odgovori biti poznati u narednim tjednima. Primjerice, očekuje da će za tri tjedna znati odgovor pruža li cjepivo drukčiju zaštitu za različite dobne skupine, ali i etničke.

Nadalje, Şahin je uvjeren da će oni koji prime cjepivo, i to dva puta u razmaku od tri tjedna, biti imuni na korona virus najmanje godinu dana.

FILE PHOTO: FILE PHOTO: FILE PHOTO: A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in front of displayed Pfizer logo in this illustration

Odbacio je optužbe Donalda Trumpa da su čekali s objavom vijesti o cjepivu nakon što prođu izbori u Americi, te kaže da je o rezultatima cjepiva bio obaviješten u nedjelju navečer oko 20 sati.

- Farmaceutska istraživanja se ne smiju politizirati. Mi proizvodimo cjepivo, nas politika ne zanima - ističe Şahin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"