Obavijesti

News

Komentari 49

U 30-ak sekundi sve je planulo: 'Požar je djelo profesionalca...'

U 30-ak sekundi sve je planulo: 'Požar je djelo profesionalca...'
12

Prema snimkama nadzornih kamera, prvo se nešto počelo dimiti izvan ograde. U roku od 30 sekundi požar se proširio na hrpu od 200 tona otpada koje su čistači skupili s ilegalnog odlagališta

VIDEO

Iznad našeg naselja stvorila se neka maglica koju je vjetar nosio prema zgradama. Smrdjelo je po spaljenim gumama i plastici. Zatvorili smo se unutra i nismo izlazili do jutra, rekli su nam stanari Španskog nakon novog požara u zagrebačkoj tvrtki za sakupljanje i obradu otpada C.I.O.S.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:38

Bio je to u subotu predvečer drugi veliki požar u Zagrebu, koji je doveo na kušnju vatrogasne snage, koje su do tada gasile zapaljeno skladište u Heinzelovoj ulici. U obje intervencije u jednom trenutku bila su 174 vatrogasca te 49 kamiona i cisterni.

Prvi signal da nešto nije u redu građani su vidjeli po visokom stupu crnog dima čiji je izvor bio u kompleksu bivše tvornice Zagrepčanka. Visoka temperatura, brzi razvoj požara i puno opasnih tvari bili su prerizični faktori, zbog kojih su vatrogasci gasili samo izvana.

- Skladište nam je bilo puno građevinskih folija, trgovačkih vrećica i ostalog materijala. Šteta je ogromna i još ne znamo koliko iznosi. U skladište ne smije nitko dok policija ne dovrši očevid - rekao nam je potreseno predstavnik tvrtke Dizmar, koja koristi prostor.

12
| Foto: Luka Stanzl/PIXSELL - ILUSTRACIJA

Bili su ondje tijekom večeri i ostali su zgroženi. Ne znaju što bi moglo prouzrokovati požar. Unutra su bili smješteni i briketi koje tvrtka proizvodi kao i kocke za potpalu i setovi za roštiljanje. Vatrogasci su imali problem i s lošom hidrantskom mrežom, zbog koje su morali voziti dalje po vodu. Također, branili su i okolna skladišta u kojima su bili upaljači.

Požar u Ciosu: Pogledajte kako je planuo centar za reciklažu
Požar u Ciosu: Pogledajte kako je planuo centar za reciklažu

- Bila je to prava vojna operacija i logistički izazov. Dok smo gasili skladište na Heinzelovoj, stigle su stotine dojava da gori i C.I.O.S. Podigli smo sve snage i brzo okružili požare sa svih strana. Jedan kolega je lakše opečen, no odmah su ga pustili iz bolnice i brzo se vraća na posao - rekao je Siniša Jembrih, zapovjednik JVP-a Grada Zagreba.

16
| Foto: Facebook, Marko Prpic/PIXSELL

Prema snimkama nadzornih kamera, prvo se nešto počelo dimiti izvan ograde. U roku od 30 sekundi požar se proširio na hrpu od 200 tona otpada koje su čistači skupili s ilegalnog odlagališta na Savici.

Prema zapovijedi, vatrogasci su okružili hrpu i brzo je ugasili. Ipak, do ranih jutarnjih sati bagerima su raskapali otpad. Postavili su i eko branu na obližnji ribnjak kako bi spriječili zagađenje, a gradske službe mjerile su zagađenje u zraku. Rezultati istrage i očevidi bit će vjerojatno gotovi i objavljeni u ponedjeljak.

U skladištu bili briketi, kocke za potpalu: 'Šteta je ogromna'
U skladištu bili briketi, kocke za potpalu: 'Šteta je ogromna'

Stigli rezultati analize zraka

Tijekom trajanja jučerašnjih požara u Zagrebu Ured za upravljanje u hitnim situacijama je od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba "Dr. Andrija Štampar" zatražio analizu zraka.

Podmetnut je? Početak požara u CIOS-u snimile su kamere
Podmetnut je? Početak požara u CIOS-u snimile su kamere

Rezultati analize su pokazali da tijekom subote na mjernim postajama za praćenje kvalitete zraka u Gradu Zagrebu nisu zabilježene nikakve neuobičajene vrijednosti u odnosu na ostale dane. Na niti jednoj postaji nisu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti ugljikovog monoksida, dušikovog dioksida, sumporovog dioksida, lebdećih čestica PM10.

Pripuz: Požar je djelo profesionalca

Gostujući u Temi dana na HRT-u Petar Pripuz rekao je kako je iz snimke koju su dostavili medijima vidljivo da je požar podmetnut te da je djelo profesionalca.

- Najvažnije nam je da se utvrdi stvarni počinitelj kako bi se otklonila sumnja u našu tvrtku - rekao je Pripuz te dodao da ne sumnja u konkurenciju jer je zapravo nemaju. S obzirom na kadrove, ulaganja i infrastrukturu, konkurencije nemamo, istaknuo je. 

Na pitanje zašto su dali snimke s nadzornih kamera u javnost prije nego policiji, Pripuz je rekao kako u slučaju prethodna četiri požara od policije nisu dobili izvještaj o provedenoj istrazi.

- Dobili smo samo odgovor kako je izvješće o očevidu proslijeđeno DORH-u - dodao je.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih nije želio komentirati snimku. Rekao je kako se vatrogasci ne bave uzrokom požara te kako će očevid početi sutra ili prekosutra - kada se područje "ohladi". 

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je kako je nužno da se utvrdi tko je potaknuo ovaj požr. Prema njegovim riječima, i u prošlim slučajevima požara u ovoj tvrtci bilo je puno nelogičnosti. Snimka je tu, policija je sada na potezu, dodao je. 

Za Pripuza je simtomatično ti kako su se zadnja tri požara dogodila vikendom i u neradne dan. Vjeruje da će institucije imati dovoljno materijala da saznaju tko je to učinio. Krivca vidi u pojedinim akterima koji, kaže, skupljaju političke bodove agitirajući protiv Milana Bandića i njegova projekta odlaganja otpada u Zagrebu.

- I pri tom se koriste neprimjerenim metodama. Ne aludiram da su oni izvršitelji - istaknuo je.  

Jembrih ne želi sumnjati da su dva požara povezana.

- Profesionalac sam, no malo je  neuobičajeno da u sat vremena imamao dvije velike intervencije na različitim krajevima grada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati