News

Komentari 0

U Afganistanu ubijen ugledni bivši novinar Nimat Rawan

U Afganistanu ubijen ugledni bivši novinar Nimat Rawan

Za sada niti jedna skupina nije preuzela odgovornost za napad, ali vladini dužnosnici i zapadne zemlje uobičajeno krive talibane za takve napade, dok oni to negiraju

Ugledni bivši novinar koji je radio za afganistansko ministarstvo financija ubijen je u južnom afganistanskom gradu Kandaharu u četvrtak, objavili su pokrajinski dužnosnici, dok nasilje raste širom zemlje, uslijed povlačenja američkih postrojba.

Za sada niti jedna skupina nije preuzela odgovornost za napad, ali vladini dužnosnici i zapadne zemlje uobičajeno krive talibane za takve napade, dok oni to negiraju.

Nimat Rawan, bivši voditelj na ToloNewsu, afganistanskoj najvećoj privatnoj televiziji, ubijen je hicem iz vatrenog oružja u četvrtak ujutro, kazao je glasnogovornik pokrajinske policije Jamal Naser.

Policija istražuje slučaj, dodao je.

Posljednjih je mjeseci zabilježeno više sličnih ubojstava, a mete su često bili novinari, aktivisti civilnog društav, vladini dužnosnici i suci.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid odbacio je odgovornost talibana za Rawanovo ubojstvo.

Mujahid se na Twitteru u srijedu okomio protiv "propagande i jednostranog izvještavanja" određenih medija.

- Ako se ovo nastavi, odgovornost za iduće korake snosit će zaposlenici medija - poručio je.

Predsjednik Ashraf Ghani osudio je napad, dodavši da militanti ne mogu utišati pravo na slobodu izražavanja.

SAD je počeo povlačiti svoje postrojbe, sukladno sporazumu s talibanima prošle godine. Još nisu povučene sve postrojbe, iako je prvotno dogovoreno povlačenje do 1. svibnja.

Kritičari tvrde da će Biden povlačenjem omogućiti talibanima da brzo preuzmu vlast na zemlji. U samo dva dana talibani su zauzeli drugi okrug u sjevernoj pokrajini Baghlan u četvrtak, kazao je glasnogovornik pokrajinske policije Jawed Basharat.

Afganistanska vlada tvrdi da su talibani ubili i ranili više od 50 vojnika u najmanje 26 pokrajina u samo 24 sata, dok su vladine snage ubile više desetaka talibana u istom razdoblju.

 

Najčitaniji članci