News

Komentari 26

U američkom napadu na ISIL poginulo 10 članova obitelji, među njima je sedmero djece

U američkom napadu na ISIL poginulo 10 članova obitelji, među njima je sedmero djece

Napad bespilotne letjelice u nedjelju bio je usmjeren na vozilo u kojem je bila znatna količina eksplozivnog materijala i koje je krenulo je prema zračnoj luci Kabul, rekli su američki dužnosnici

Deset članova jedne afganistanske obitelji poginulo je u američkom napadu na pripadnike ISIL-a u Kabulu, piše Sky news.

Napad bespilotne letjelice u nedjelju bio je usmjeren na vozilo u kojem je bila znatna količina eksplozivnog materijala i koje je krenulo prema zračnoj luci, rekli su američki dužnosnici.

Zemaray Ahmadi (36), kao i njegovi sinovi Zamir (20), Faisal (16) i Farzad (12) ubijeni su u napadu, potvrdila je obitelj.

Šestero njegovih nećaka i nećakinja je također ubijeno - dječak i djevojčica u dobi od dvije godine, djevojčice u dobi pet i sedam godina, šestogodišnji dječak i muškarac (28).

Obitelj je rekla da je Ahmadi radio za stranu organizaciju u Kabulu kao tehnički inženjer već 10 godina.

Glasnogovornik američke vojske general bojnik William 'Hank' Taylor opisao je napad bespilotnom letjelicom kao "zračni napad bez posade na vozilo za koje se zna da je neposredna prijetnja, ISIS-K".

- Ovaj napad u samoobrani uspješno je pogodio metu u blizini zračne luke Kabul - rekao je u ponedjeljak.

- Mnoge sekundarne eksplozije koje su odjeknule iz vozila ukazuju na značajne količine eksploziva u njemu - dodao je.

Istaknuo je da su svjesni izvještaja o civilnim žrtvama, te da izvještaje shvaćaju vrlo ozbiljno

- Nastavljamo procjenjivati ​​situaciju - rekao je.

Zračni napad uslijedio je nakon prošlotjednog samoubilački napad na zračnu luku u Kabulu u kojem je poginulo 13 pripadnika američke vojske i mnoštvo Afganistanaca koji su se nadali da će pobjeći iz zemlje nakon preuzimanja talibana.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, ISIS-K.

Također je preuzela odgovornost za raketni napad na zračnu luku u ponedjeljak. Američki dužnosnici rekli su da je njegov proturaketni sustav presreo pet raketa. Iako nije bilo izvješaja o žrtvama, rakete su izazvale požare koji su zahvatili kuće u blizini zračne luke, rekao je svjedok za Associated Press, prenosi Sky News.

Predsjednik Biden upozorio je u subotu da je situacija oko zračne luke i dalje izuzetno opasna te da je još jedan napad vrlo vjerojatan.

Rok za povlačenje američkih snaga iz Afganistana je do utorka, 31. kolovoza, dok je Velika Britanija evakuirala sve još u petak.

POGLEDAJTE INTIMNU ISPOVIJEST AFGANISTANCA KOJI JE DOSELIO U HRVATSKU:

Najčitaniji članci