News

Komentari 41

U Bergamu su još uvijek jako živa sjećanja na kamione koji odvoze mrtvačke sanduke

U Bergamu su još  uvijek  jako živa sjećanja na kamione koji odvoze mrtvačke sanduke

Slike vojnih kamiona koji prevoze naslagane mrtvačke sanduke iz talijanskog grada Bergama, snimljene prošle godine, posvjedočile su užase pandemije koronavirusa, a ta su sjećanja i dalje u živom sjećanju

Na vrhuncu pandemije prošle godine, svećenik Marco Bergamelli je u tom gradu na sjeveru Italije blagoslivljao po jedan mrtvački sanduk svakih deset minuta.

"Ovo je mjesto bilo prepuno mrtvačkih sanduka, podno oltara su ih bila 132", kazao je otvarajući vrata crkve na groblju u Bergamu spomeničke vrijednosti, koje je poznato kao muzej na otvorenom.

Italy small town priest who dealt with death on an industrial scale, one year on

"U početku su kamioni dolazili noću, nije se trebalo znati da mrtvačke sanduke prevoze negdje drugdje", dodao je.

Vojni su kamioni svakodnevno iz crkve odvozili i do 70 mrtvačkih sanduka koji su tamo dovoženi nakon što u mrtvačnicama više nije bilo mjesta. Naposljetku su prebačeni na groblja u ostalim gradovima, poput Bologne i Ferrare.

Samo u ožujku 2020. u gradu preminulo 670 ljudi

Mnoga tijela preminulih koja su ostala u Bergamu pokopana su na brzinu, često bez nadgrobnog spomenika već samo sa slikom i imenom i prezimenom pokojnika.

Gotovo da nema stanovnika Bergama koji nije izgubio člana obitelji, kolegu ili susjeda.

Samo u ožujku 2020. u tom gradu od 120.000 stanovnika preminulo ih je 670, a skoro 6000 u istoimenoj pokrajini - pet do šest puta više od prosjeka za taj mjesec u godini.

Bergamo, one year on

"Ljudi su gledali kako njihovi najmiliji u groznici odlaze ambulantnim kolima u bolnicu, a vraćeni su kao pepeo u urni. Nisu se mogli ni oprostiti", priča 66-godišnji otac Bergamelli.

"Kao da je rat", dometnuo je svećenik.

Premijer Mario Draghi danas stiže u Begamo kako bi odao počast žrtvama koronavirusa. Prema službenoj statistici, virus SARS-CoV-2 usmrtio je u Italiji više od 100.000 ljudi.

Bergamo, one year on

Sumoran osjećaj već viđenog ponovo se nadvio na to područje jer je Bergamo ponovo zaključan zbog novog vala zaraze, kao i veći dio ostatka Italije.

Intenzivni odjel bolnice Seriate, istočno od grada, ponovo je popunjen pacijentima oboljelim od covida-19.

"Covid je sada još agresivniji, imamo mnogo slučajeva zaraze engleskom varijantom", kazao je voditelj odjela Roberto Keim.

Nije bilo oproštaja sa preminulima

Roberta Caprini, koja vodi obiteljsku pogrebničku tvrtku, prošle se godine suočila s do tada neviđenom potražnjom za svojim uslugama.

"Uobičajeno godišnje organiziramo oko 1400 pogreba, no samo u ožujku 2020. smo ih imali 1000", kazala je ta 38-godišnjakinja čiji su otac i ujak također oboljeli od covida-19, ali su se oporavili.

Kako bi se obitelji oprostile od pokojnika, Caprini je organizirala da mrtvačka kola prođu ispod balkona njihovih domova kako bi mogli uslikati svoje preminule. Drugačije se nisu mogli oprostiti jer je cijela zemlja bila u karanteni.

No, neki i po mjesec dana nisu znali gdje su tijela pokojnika, uključujući i Lucu Fusca čiji je 85-godišnji otac preminuo u staračkom domu 11. ožujka prošle godine.

Bergamo, one year on

Fuscov sin Stefano je stoga pokrenuo Facebook stranicu, tražeći pravdu za umrle, a ta stranica trenutno broji 70.000 članova.

Grupa "Noi Denunceremo" do sada je tužiteljstvu predala više od 250 tužbi zbog načina na koji su vlasti upravljale covid krizom. Trenutno je u tijeku sudska istraga.

Nakon pojave prvih slučajeva zaraze u području Bergama 23. veljače 2020., vlastima je trebalo dva tjedna da zatvore cijelu Lombardiju. Poslije je ta mjera uvedena za cijelu Italiju.

Fusco tvrdi da nitko ne želi zatvoriti regiju koja je pokretač talijanskog gospodarstva, već objašnjava da su se stanovnici Bergama osjećali "napušteno".

"Da su ranije reagirale, vlasti su mogle spasiti na tisuće života", kazao je Fusco.