Obavijesti

News

Komentari 10

U BiH uhićeni hakeri: Dio su svjetske kriminalne skupine

U BiH uhićeni hakeri: Dio su svjetske kriminalne skupine
1

U međunarodnoj akciji nazvanoj 'Plejade' otkriveno je da je jedan od dvojice uhićenih hakera sudjelovao u napadima na više informativnih kuća u BiH

VIDEO

Policija Republike Srpske uhitila je dvojicu hakera povezanih s međunarodnom hakerskom kriminalnom skupinom te je u zajedničkoj akciji s policijskim agencijama petnaest zemalja svijeta te EUROPOL-om i INTERPOL-om rasvijetlila djela iznuđivanja novca i rušenja računalnih sustava u sklopu napada i sprječavanja pristupa internetu.

Kako je u utorak priopćeno iz MUP-a Republike Srpske, u međunarodnoj akciji naziva 'Plejade' otkriveno je da je jedan od dvojice uhićenih, koji pripada kriminalnoj hakerskoj skupini DD4BC, sudjelovao u napadima na više informativnih kuća u BiH. 

Za jednu osobu kojoj je određen 30-dnevni pritvor postoji sumnja da je u RS, tijekom posljednje dvije godine, izvršila "DDOS“ napade na internet portale lokalnih informativnih kuća.

U koordiniranju operacije rasvjetljivanja ovih kaznenih djela u prostorijama Uprave kriminalističke policije MUPRS-a je uspostavljen Operativni centar, koji su pored predstavnika MUP RS-a činili predstavnici policijskih agencija Velike Britanije, Njemačke, Austrije, EUROPOL-a i SAD-a. Kriminalna hakerska skupina "DD4BC“, čiji su članovi i dvojica uhićenih na području BiH, širom svijeta je izvršavala napade na informacijsko-komunikacijsku infrastrukturu privatnog i javnog sektora.

Nakon izvršenih preliminarnih napada ograničenog trajanja, osumnjičeni su slali iznuđivački zahtjev za isplatu virtualnog novca (Bitcoina). Ukoliko oštećeni u određenom razdoblju ne bi isplatili traženi iznos bitcoina, bili bi izloženi još jačim i dugotrajnijim računalnim napadima. Osnovne mete za iznudu su bili iz sektora online kockarske industrije da bi svoje djelovanje poslije proširili i na druge sektore, kao što su financije i zabava.

Također, ova kriminalna hakerska skupina je razvijala softver za iskorištavanje ranjivosti u "BrainWallet“-u, digitalnom novčaniku za bitcoin, kako bi preuzimali virtualni novac.

Po navodima MUP-a RS-a u operaciji "Plejade“ su sudjelovale policijske agencije iz Austrije, Njemačke, Velike Britanije, SAD-a, Australije, Francuske, Japana, Rumunjske, Švicarske, Kanade, Irske, Monaka, Grčke, Finske, kao i međunarodne policijske agencije EUROPOL i INTERPOL.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti