Obavijesti

News

Komentari 5

Val tsunamija nakon potresa u Japanu je bio visok 24 metra

Val tsunamija nakon potresa  u Japanu je bio visok 24 metra
14

Grad Ofunato je nakon potresa 11. ožujka pogodio val tsunamija visok kao zgrada od sedam katova. Val tsunamija nakon potresa 1896. godine bio je visok 38 metara

VIDEO

>>> Pratite stream japanske televizije NHK

Japanska agencija za nuklearnu sigurnost objavila je u četvrtak kako se troje radnika izložilo radijaciji od 170-180 milisiverta dok su sanirali reaktor 3 u nuklearki Fukushima Daiichi. Dvojicu su prevezli u bolnicu s teškim ozljedama nogu koje su bile izložene radioaktivnim elementima dok su polagali električne kabele. Maksimalna dozvoljena radijacija kojoj radnici smiju biti izloženi je 250 milisiverta.

Agencija je također objavila da je opskrba električnom energijom djelomično uspostavljena u kontrolnoj sobi reaktora 1 nuklearne centrale Fukushima. Istovremeno je pala razina radijacije u tokijskom vodovodu. Nakon što je u srijedu objavljeno da je porasla radijacija u vodovodu, u Tokiju je zavladala nestašica flaširane vode, unatoč upozorenja vlasti da stanovništvo ne paničari.

Televizija NHK javila je kako je u četvrtak popodne, po lokalnom vremenu, sjever Japana pogodio novi potres jačine 6,1 po Richteru.

Na krajnji istok Rusije sletio je panamski avion iz Japana na kojem su izmjerili razinu zračenja triput veću od normalne.

Prema posljednjim informacijama, u potresu i tsunamiju koji su 11. ožujka opustošili sjeveroistočni dio Japana poginulo je ili nestalo više od 26.000 ljudi. Potvrđena je smrt 9.737 ljudi, a 16.501 je nestalo. Ozlijeđeno je 2.766 ljudi. Stotine tisuća stanovnika evakuirane su iz porušenih dijelova zemlje i smještene u prihvatne centre. Štetu procjenjuju na 309 milijardi dolara.

Centrala Fukushima Daiichi ima šest reaktora čija je opskrba električnom energijom prekinuta nakon potresa što je rezultiralo prekidom rada sustava za hlađenje reaktora. Zbog toga je došlo do niza radioaktivnih istjecanja. Rashladni sustavi reaktora 5 i 6, koji su najmanje oštećeni u katastrofi, jedini su trenutačno u funkciji.

U uzorku mora kojeg su uzeli blizu nuklearke Fukushima znanstvenici su pronašli 147 puta više radioaktivnog joda od dozvoljene razine, prenosi APA. 

Val tsunamija je bio visok 24 metra

Stručnjaci su procijenili kako je val tsunamija u Japanu u jednom trenutku bio visok čak 24 metra. Tsunami je pogodio obalu Japana 11. ožujka nakon jakog potresa od 9 stupnjeva po Richteru. Fox News prenosi kako je grad Ofunato pogodio val tsunamija visok kao zgrada od sedam katova, a val je bio manji od rekorda u Japanu. Val tsunamija nakon potresa 1896. godine bio je visok 38 metara. Razorni tsunami nakon potresa ispred obale Sumatre 2004. godine je bio visine 34,9 metara.

Caritas poslao 150.000 kn pomoći Japanu

Hrvatski Caritas poslat će 150.000 kuna pomoći Japanu, a noavc će biti namijenjen za pomoć najugroženijima, siročadi, invalidima, bolesnima i starijima. Iz Caritasa u Japanu kažu da su brojne župe stavile svoje prostore na raspolaganje beskućnicima, a biskupija Sendai postala je središnje mjesto odakle koordiniraju rad, izvijestila je IKA.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi