Obavijesti

News

Komentari 8

U Budimpešti: Deseci tisuća prosvjednika podržali su CEU

U Budimpešti: Deseci tisuća prosvjednika podržali su CEU
4

Zakon prihvaćen 4. travnja donosi niz novih pravila za djelovanje sveučilišta. Zakon je prihvaćen velikom većinom glasova, a iza njega stoji vladajuća konzervativna stranka

VIDEO

Deseci tisuća Mađara prosvjedovali su u nedjelju u Budimpešti protiv novog zakona koji bi mogao dovesti do zatvaranja uglednog Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU), koje financira američki milijarder George Soros.

Zakon prihvaćen 4. travnja donosi niz novih pravila za djelovanje sveučilišta. Zakon je prihvaćen velikom većinom glasova, a iza njega stoji vladajuća konzervativna desničarska stranka Fidesz premijera Viktora Orbana, žestokog kritičara liberalnih organizacija civilnog društva koje financira Soros.

Njime se predviđa uskraćivanje dozvole stranim obrazovnim institucijama koje osim u Mađarskoj ne raspolažu kampusom u domicilnoj zemlji. CEU, koji djeluje samo u Budimpešti, jedino je međunarodno sveučilište koje nema kampus i negdje drugdje.

Zakon su kritizirale stotine uglednih intelektualaca iz čitavog svijeta, kao i Europska unija i SAD.

Mađarski predsjednik Janos Ader mora potpisati zakon kako bi on stupio na snagu, a to se očekuje u ponedjeljak. Prosvjednici su pozvali Adera da suspendira zakon. "Što Ader treba učiniti? VETO!", izvikivali su prosvjednici. "Slobodna zemlja, slobodna sveučilišta!".

Zakon očito cilja na CEU, anglofonu ustanovu osnovanu u Mađarskoj ubrzo nakon pada komunizma koja promovira "dobro upravljanje, trajan razvoj i društvenu preobrazbu".

CEU ima 1800 upisanih polaznika iz 100 zemalja. Svrstava se među 50 najboljih ustanova na svijetu za političke znanosti, po poretku QS World University Rankings.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...