Obavijesti

News

Komentari 87

Kosor: Optužnicu za genocid protiv Srbije nećemo povući

Kosor: Optužnicu za genocid protiv Srbije nećemo povući
11

Nećemo dati nikome da nam revidira našu prošlost i da nam šalje poruke o tome da Hrvatska ne bi trebala slaviti Dan pobjede, poručila je premijerka Kosor u Vukovaru

VIDEO

Građevinski radnici koji su radili na izgradnji i opremanju Spomen-doma Hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti u Vukovaru u 4 su ujutro u subotu završili radove kako bi premijerka Jadranka Kosor mogla svečano otvoriti Dom u podne. Radnici su dva tjedna, doslovce danonoćno radili na završnim radovima kako bi dom bio spreman za otvaranje na dan proslave 20-te obljetnice 204. Vukovarske brigade, 24. rujna. 

Projekt spomen-doma koji uvelike podsjeća na onaj na Ovčari, vrijedan je 4 milijuna, a financirala ga je država. Izgrađen je na incijativu Kluba branitelja i dragovoljaca Trpinjske ceste. U obliku je čvrsto stisnute čelične šake, neposredno pored biste poginulog Blage Zadre, na mjestu gdje je zaustavljena kolona JNA-ovih tenkova. Unutar doma na zidovima su proicirana imena 1.011 poginulih te dokumentarni snimci i arhivska građa obrane Vukovara koja se prikazuje na 12 monitora, a sve prati glas generala Blage Zadre u danima opsade. 

- Cilj je bio da se istina ne zaboravi i da buduće generacije znaju tko su bili heroji Trpinjske ceste, da svaki posjetitelj osjeti dio jeseni 1991. godine - rekao je Mirko Brekalo, predsjednik Kluba branitelja. 

- Ova je brigada stvorena u borbi i nema svoj ratni put, ali ima svoj križni put. Zato što smo branili Hrvatsku sada ne dopuštamo da ova Vlada povuče tužbu za genocid jer su srbijanske optužnice mućak koji pokazuje da možemo suditi za ratni zločin jednako kao i za genocid. Branili smo Vukovar po zakonima i zapovijedima koje je donosio hrvatski Sabor. Srbi koji su nosili oružje u Hrvatskoj su prošli kao ni u jednoj drugoj državi. Imaju sva prava. Njima savjetujemo da to isto omoguće i našim Hrvatima u Srbiji, Vojvodini i Baču kako bi i oni smjeli reći da su nacionalna manjina i imati bar dio istih prava - kazao je tom prilikom zapovjednik 204. Brigade Branko Borković - Mladi Jastreb.

- Nećemo dati nikome da nam revidira našu prošlost i da nam šalje poruke o tome da Hrvatska ne bi trebala slaviti Dan pobjede. Itekako ćemo ga slaviti i svaki puta iznova odavati počast našim junacima. Nema povlačenja tužbe za genocid jer ova Vlada, kao nulto pitanje u svim razgovorima sa susjedima, postavlja pitanje nestalih. Na rješavanju toga pitanja pokazuje se europsko ponašanje i suradnja. Što se tiče optužnica, zakon je pripremljen idući tjedan ide Saboru na razmatranje. Njime donosimo odluku o ništavnosti pravosudnih akata bivše Jugoslavije i njenih ustanova te vojske JNA. Nećemo dopustiti da oni koji su razarali Vukovar danas sude našim braniteljima - kazala je Kosor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku