News

Komentari 67

U eteru su se čule vijesti: 'Ovo nisu vježbe, ovo je rat! Beograd je izbombardiran, u plamenu'

U eteru su se čule vijesti: 'Ovo nisu vježbe, ovo je rat! Beograd je izbombardiran, u plamenu'

ŠESTI DIO Skočio sam iz kreveta, no tek što sam se u kupaonici počeo prati, začuo sam već kako padaju bombe. Obukao sam se na brzu ruku i spustio se u podrum. Bombardiranje je dolazilo sve bliže, piše Maček

U knjizi "Deset dana u travnju"  - koja se po cijeni od 99 kuna može kupiti na svim boljim kioscima u zemlji -  izdvojili smo dnevničke zabilješke, dijelove povijesnih studija, judikaturu, fragmente memoara, zapisnika i drugih dokumenata u kojima akteri velike povijesti iznose svoja sjećanja, ali i novinske tekstove koji u realnom vremenu oslikavaju život i mišljenja suvremenika. 
Razdoblje od puča do prvog dana travnja 1941. čini prvo, uvodno poglavlje, a u ostalima donosimo pregled tiska od 1. do 10. travnja, izvorne priče aktera povijesti, kao i svjedočenja o njima, sadržaje naslovnica i članaka koje su pisali ozbiljni ljudi i veliki novinari. U dva završna poglavlja prikazujemo rasplet povijesne drame poslije 10. travnja te sudbine aktera. 
Zahvaljujemo Hrvatskom državnom arhivu, čijom smo ljubaznošću dobili uvid u dosjee Slavka i Dide Kvaternika, Branka Benzona, Ante Pavelića, dr. Vladka Mačeka, Đure Vranešića (Jure Vranešića) i Mirka Puka.