Obavijesti

News

Komentari 102

Gotovina i Markač izašli po prvi put pred suca nakon presude

Gotovina i Markač izašli po prvi put pred suca nakon presude
5

Konferencija je potrajala 10-ak minuta. Ante Gotovina i Mladen Markač nisu imali ni pitanja niti su se zalili na tretman u zatvoru. Tužiteljstvo je tražilo odgodu saslušanja

VIDEO

Haaški sud sazvao je statusnu konferencija u predmetu "Gotovina i Markač". Nešto prije 16 sati u sudnici su se, prvi put nakon nepravomoćne presude, pojaviti generali Ante Gotovina i Mladen Markač. Na pitanje suca Theodora Merona razumiju li engleski obojica su odgovorila potvrdno. Nakon toga je uslijedilo predstavljanje odvjetničkih timova. Uz Gotovinu su u sudnici bili Gregory Kehoe, Luka Mišetić i Guénaël Mettraux, a uz Markača odvjetnici Goran Mikuličić i Tomislav Kuzmanović. 

Konferencija je potrajala 10-ak minuta. Sudac je objasnio da joj je svrha dati žaliteljima priliku da iznesu sve probleme ili pitanja vezana za žalbu. Također to je prilika da sud pita o stanju zatvorenika. General Gotovina i Markač nisu imali nikakvih prigovora niti pitanja.

Prvotno je konferencija bila sazvana za 12. rujna, ali je tužiteljstvo, na čelu s Helen Brady, tražilo njezinu odgodu do podnošenja svih podnesaka u postupku žalbe na prvostupanjsku presudu. 

Brady je danas ponovno zatražila odgodu kako bi tužiteljstvo moglo pregledati dokumente koje su dobili od obrane generala dan ranije. Istaknula je kako tužiteljstvo smatra da je u replikama obrane prekoračeno ograničenje broja riječi, naročito po pitanju upotrebe priloga, te da razmišljaju o tome da podnesu žalbu na te replike. Također tužiteljstvo je imalo i nekoliko komentara na podnesene javne verzije žalbenih spisa. Rekli su kako su pisali obrani da bi neka pitanja trebalo redigirati kako se ne bi odale povjerljive informacije, ponajviše status svjedoka.

Odvjetnici generala su poslije komentirali da su zadovoljni kako je prošla konferencija. Smatraju da tužiteljstvo nema argumenata kojima bi pobili navode žalbe.

Podsjetimo, Markača i Gotovinu terete za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje. Njihove obrane predale su 1. kolovoza žalbe na prvostupanjsku presudu po kojoj su dobili 24, odnosno 18 godina zatvora. Žalbeni postupak mogao bi trajati godinu dana, a ovo je zadnja prilika generalima da se obrane od teških optužbi koje im se stavljaju na teret.

Obrana generala Ante Gotovine dva puta je zatražila je od Haškoga suda da izda nalog Srbiji da dostavi pojedine zapisnike sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane. Ti transkripti pokazuju  da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba u Oluji nije bio topnički napad hrvatskih snaga na civile, nego odluka lokalnog vodstva u tzv. krajini. 

Odgovor još nisu dobili, a predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-jem Rasim Ljajić izjavio je da je zahtjev u proceduri. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku