Obavijesti

News

Komentari 110

U jeku rata ga morali snimati dok govori kako je velik čovjek

U jeku rata ga morali snimati dok govori kako je velik čovjek
5

Ratko Mladić postrojavao je snimatelje i govorio da nema ništa protiv Hrvata. Morali su ga snimiti dok je puštao zarobljenike. Izljubio ih je i poručio da pozdrave najmilije

VIDEO

Ratni snimatelj Petar Malbaša za 24sataTV pustio je snimke srpskog krvnika Ratka Mladića. Snimao ga je u rujnu 1991. godine u općini Hrvace kraj hidroelektrane Peruča.

- To je ujedno bila i prva razmjena zarobljenika tijekom Domovinskog rata. Snimke najbolje govore o načinu na koji je ratni zločinac demonstrirao silu Jugoslovenske narodne armije - rekao je Petar Malbaša.

U petominutnom prilogu Ratko Mladić se neprekidno hvali i ističe kako je on samo vojnik koji nema ništa protiv hrvatskog naroda. No sve počinje prilogom u kojem zločinac Mladić otkriva svoje pravo lice.

- Naredit ću neka se sve evakuiše. Ali prema meni, a ne gde vi hoćete. Samo ćemo ostaviti zgrade koje će ovako izgledati - rekao je Mladić i uperio prstom u razrušenu kuću.

Potom sebe opisuje kao nekoga tko će živjeti, kako je rekao, hiljadama godina.

- Pod tim vašim gardistima živjet ću još hiljadama godina jer sam za njih nevidljiv i neuništiv - hvalio se Mladić.

Tad je primijetio da ga se snima. Zaprijetio je da će snimatelj imati problema. Poslije se kamera uključivala samo kad je Mladić bio na to spreman i kad je dao znak za snimanje.

Hvalio se da je naredio miniranje Masleničkog mosta

Koliko je bio predan vojnom pozivu, sam je najbolje opisao dva mjeseca prije nego što je srušen Maslenički most. “Vi znate da je miniran Maslenički most. To sam ja lično uradio, a vi znate da sve što ja radim je efikasno i kvalitetno i da u to ne trebate sumnjati. Moji su potezi vrhunski izvedeni, energično i odlučno, i da ja zato i diktiram situaciju u Dalmaciji”, hvalio se Mladić u rujnu 1991. pred nekolicinom podređenih koji su u znak odobravanja sa smiješkom klimali glavom.

U sljedećem kadru poručuje Sinjanima da ga mogu čekati u srušenom gradu i licemjerno ih hrabri: “Ništa nemam protiv Hrvatske ni protiv hrvatskog naroda...”.

Ljubio zarobljenike pred kamerom

Kako je zapovijedao vojsci, tako je zapovijedao novinarima i snimateljima. Okupio ih je i “postrojio” da snimaju kako velikodušno pušta zarobljenike.

- Ajde u kolonu ovde pred kameru. Hoćete li slušat’ što komandujem?! Nećete se naguravat’ ovde. Dignite ruku koliko vas je bilo u Martićevu zatvoru - obratio se Mladić zarobljenicima koji vidno prestrašeni, poluspuštena pogleda, ne znaju zbog čega ih snimaju. Kad su shvatili da je riječ o Mladićevoj samohvali, jedan se opustio. Nakon krvnikova govora kako “žali za njihovim strahovima i patnjama koje su proživjeli”, pitao ga je može li i on nešto reći.

- Znate, u mom selu svi smo bili prijatelji, i Srbi i Hrvati. Dogovorili smo se da se nećemo međusobno napadati. No kad su vaši stigli u selo, susjed Milan mi je zaprijetio da idem ili će me ubiti - pomalo naivno požalio se zatvorenik. Mladić mu je odgovorio da će ga on osobno odvesti u selo i da mu mora pokazati tog Milana.

- S tobom ću se vratiti i odmah ga uhapsiti - rekao je te se nastavio rukovati i pozdravljati sa zarobljenicima. U svom stilu još im je zapovijedao kako da se okrenu prema kameri i stanu kraj njega dok govori.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...
Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'
AVIONI OBIŠLI HRVATSKU

Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'

VUKOVAR - Bilo ih je prekrasno vidjeti u Vukovaru. Letjeli su prvo iznad vojarne, zatim iznad Vodotornja i bolnice. Baš prekrasan prizor. Nisu ni upola glasni kao primjerice Mig-ovi koji su u iznad Vukovara letjeli na Dan branitelja. Ovdje su prošli samo jednom i nastavili su dalje prema ostalim dijelovima Slavonije - javlja nam čitatelj Domagoj Astaloš iz Vukovara. Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak borbeni avioni Rafale preletjeti su područje Hrvatske, a snimke prelijetanja su nam poslali i čitatelji iz Bjelovara i Belog Manastira.