Obavijesti

News

Komentari 9

U KBC Split stigao novi uređaj za MR: 'Smanjit će se čekanje'

U KBC Split stigao novi uređaj za MR: 'Smanjit će se čekanje'
3

Splitskom KBC-u potreban je još jedan uređaj za magnetsku rezonancu budući da su iz bolnice ministra izvijestili da je sadašnji uređaj, star 12 godina, zbog preopterećenosti i dotrajalosti sklon kvarovima.

VIDEO

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je u splitskome Kliničkome bolničkom centru (KBC) pustio u rad novi uređaj za magnetsku rezonancu, vrijedan 7,2 milijuna kuna, koji će pridonijeti kraćem čekanju pacijenata na pretrage.

Pokretanje videa...

01:09

- Ovaj uređaj će značiti puno jer veliki broj pacijenta gravitira KBC-u Split i s ovom magnetskom rezonancom (MR) bit će napravljen pozitivan pomak u dijagnostičkome, a time i terapijskom smislu, rekao je Kujundžić.

Po njegovim riječima, u splitskom KBC-u potreban je još jedan uređaj za magnetsku rezonancu budući da su ga danas mjerodavni izvijestili da je sadašnji uređaj, star 12 godina, zbog preopterećenosti i dotrajalosti sklon kvarovima.

SPlit: Ministar Kujundžić u rad pustio novi MR uređaj

Vidjet ćemo što će novi zakon predvidjeti o odlasku žena na savjetovanje prije pobačaja 

Na novinarski upit hoće li žene prije pobačaja morati ići na obavezno savjetovanje, Kujundžić je odgovorio kako treba vidjeti što će novi zakon predvidjeti.

- To ćemo vidjeti što će novi zakon predvidjeti. Sad postoji jedno radno tijelo koje analizira rezultate i oblike zakona koji su zadnjih godina u svijetu napravljeni i što su oni polučili, rekao je.

O stanju u kninskoj bolnici te problemima u veteranskoj bolnici, o čemu danas raspravlja kninsko Gradsko vijeće, ministar Kujundžić rekao je novinarima kako načelno nikad ne komentira takve stvari dok ne vidi zaključke sa skupština.

- Ovisno o zaključcima, mi se uključujemo i nastojimo pomoći što možemo, dodao je.

 Na novinarska pitanja o djeci na respiratoru i njihovu prelasku na spinrazu, lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, ministar Kujundžić je odgovorio kako sud o tomu donosi povjerenstvo.

- Djeca na respiratoru se pozivaju i već je velika većina njih bila u referentnom centru na KBC-u (Zagreb) i oni su obrađeni. Ima još nekoliko njih koje treba pozvati i povjerenstvo će onda izreći svoj sud, rekao je ministar.

SPlit: Ministar Kujundžić u rad pustio novi MR uređaj

 Po njegovim riječima, činjenica je da pacijenti na respiratoru, kad se u Europi krenulo sa spinrazom, nisu stavljeni na taj lijek.

- Promjene se događaju zadnjih mjeseci pa će vjerojatno povjerenstvo za spinrazu raditi određene pomake, ali odlučuje povjerenstvo, a ne pojedinac, dodao je. 

Istaknuo je kako fond za inovativnu terapiju trenutačno ima 1,5 milijuna kuna, a od čega je zaslugom splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana uplaćeno 500.000 kuna. Objasnio je kako će taj novac biti trošen ovisno o tome za kojeg se pacijenta odluči povjerenstvo.

- To bi mogli biti pacijenti koji u tom trenutku trebaju žurno neko liječenje, a koje će se izorganizirati doslovce preko noći. Sve drugo prati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), prati što je registrirano kad se liječi u zemlji ili kad se ne liječi u Hrvatskoj, objasnio je.

Pritom je podsjetio kako djeca na respiratoru "po kriterijima medicine nisu hitni slučajevi, ali jesu pacijenti "kojima treba pokušati dati nove oblike terapije". Rekao je kako su "trendovi u znanosti takvi da se povećava šansa" da će i djeca na respiratoru dobivati terapiju.

- Prema onom što se događa sad u Europi i pomacima u znanosti, postoje pozitivni pomaci u tom smislu, zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava