Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

U KBC Split stigao novi uređaj za MR: 'Smanjit će se čekanje'

Splitskom KBC-u potreban je još jedan uređaj za magnetsku rezonancu budući da su iz bolnice ministra izvijestili da je sadašnji uređaj, star 12 godina, zbog preopterećenosti i dotrajalosti sklon kvarovima.

SPlit: Ministar Kujundžić u rad pustio novi MR uređaj
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
9 komentara

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je u splitskome Kliničkome bolničkom centru (KBC) pustio u rad novi uređaj za magnetsku rezonancu, vrijedan 7,2 milijuna kuna, koji će pridonijeti kraćem čekanju pacijenata na pretrage.

- Ovaj uređaj će značiti puno jer veliki broj pacijenta gravitira KBC-u Split i s ovom magnetskom rezonancom (MR) bit će napravljen pozitivan pomak u dijagnostičkome, a time i terapijskom smislu, rekao je Kujundžić.

Po njegovim riječima, u splitskom KBC-u potreban je još jedan uređaj za magnetsku rezonancu budući da su ga danas mjerodavni izvijestili da je sadašnji uređaj, star 12 godina, zbog preopterećenosti i dotrajalosti sklon kvarovima.

SPlit: Ministar Kujundžić u rad pustio novi MR uređaj | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vidjet ćemo što će novi zakon predvidjeti o odlasku žena na savjetovanje prije pobačaja 

Na novinarski upit hoće li žene prije pobačaja morati ići na obavezno savjetovanje, Kujundžić je odgovorio kako treba vidjeti što će novi zakon predvidjeti.

- To ćemo vidjeti što će novi zakon predvidjeti. Sad postoji jedno radno tijelo koje analizira rezultate i oblike zakona koji su zadnjih godina u svijetu napravljeni i što su oni polučili, rekao je.

O stanju u kninskoj bolnici te problemima u veteranskoj bolnici, o čemu danas raspravlja kninsko Gradsko vijeće, ministar Kujundžić rekao je novinarima kako načelno nikad ne komentira takve stvari dok ne vidi zaključke sa skupština.

- Ovisno o zaključcima, mi se uključujemo i nastojimo pomoći što možemo, dodao je.

 Na novinarska pitanja o djeci na respiratoru i njihovu prelasku na spinrazu, lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, ministar Kujundžić je odgovorio kako sud o tomu donosi povjerenstvo.

- Djeca na respiratoru se pozivaju i već je velika većina njih bila u referentnom centru na KBC-u (Zagreb) i oni su obrađeni. Ima još nekoliko njih koje treba pozvati i povjerenstvo će onda izreći svoj sud, rekao je ministar.

SPlit: Ministar Kujundžić u rad pustio novi MR uređaj | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 Po njegovim riječima, činjenica je da pacijenti na respiratoru, kad se u Europi krenulo sa spinrazom, nisu stavljeni na taj lijek.

- Promjene se događaju zadnjih mjeseci pa će vjerojatno povjerenstvo za spinrazu raditi određene pomake, ali odlučuje povjerenstvo, a ne pojedinac, dodao je. 

Istaknuo je kako fond za inovativnu terapiju trenutačno ima 1,5 milijuna kuna, a od čega je zaslugom splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana uplaćeno 500.000 kuna. Objasnio je kako će taj novac biti trošen ovisno o tome za kojeg se pacijenta odluči povjerenstvo.

- To bi mogli biti pacijenti koji u tom trenutku trebaju žurno neko liječenje, a koje će se izorganizirati doslovce preko noći. Sve drugo prati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), prati što je registrirano kad se liječi u zemlji ili kad se ne liječi u Hrvatskoj, objasnio je.

Pritom je podsjetio kako djeca na respiratoru "po kriterijima medicine nisu hitni slučajevi, ali jesu pacijenti "kojima treba pokušati dati nove oblike terapije". Rekao je kako su "trendovi u znanosti takvi da se povećava šansa" da će i djeca na respiratoru dobivati terapiju.

- Prema onom što se događa sad u Europi i pomacima u znanosti, postoje pozitivni pomaci u tom smislu, zaključio je.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message