News

Komentari 21

U Kini protiv korone cijepili 91 posto starih od 12 do 17 godina

U Kini protiv korone cijepili 91 posto starih od 12 do 17 godina

Stopa cijepljenja u Kini za 20 posto veća od nacionalne stope. Uskoro se očekuje cijepljenje djece mlađe od 12 godina

Kina je u cijelosti protiv koronavirusa cijepila 91 posto svojih učenika između 12 i 17 godina, izvijestila je u srijedu državna televizija, iako vlasti kažu da škole i dalje trebaju biti oprezne.

Izbijanje zaraze na jugoistoku provincije Fujian ovaj mjesec, sa 152 slučaja zaraženih, dogodilo se među necijepljenim učenicima u barem četiri osnovne škole i dva vrtića, pokazuju podaci lokalnih vlasti.

Dva glavna kineska cjepiva odobrena su za korištenje kod djece od treće godine života, no vlasti koje su zadužene za kampanju cijepljenja tek trebaju dopustiti cijepljenje djece ispod 12 godina. 

Ministarstvo obrazovanja reklo je u priopćenju da škole ne bi trebale biti bezbrižne te da bi trebale primijeniti mjere protiv covida na način koji je više učinkovit i ciljan.

Gradovi Putian i Xiamen, gdje je zabilježeno najviše slučajeva u posljednjem izbijanju zaraze, obustavili su satove uživo u osnovnim školama i većinom u srednjim školama, a vrtiće zatvorili.

Zaraza je potaknula druge dijelove Kine da objave upozorenja po pitanju putovanja uoči jesenskih praznika sljedeći tjedan i uoči praznika koji traje tjedan dana i počinje 1. listopada, iako su državni mediji upozorili protiv uvođenja ograničenja putovanja.

Wang Dengfeng, dužnosnik ministarstva obrazovanja, rekao je državnoj televiziji da se studente i učitelje ohrabruje da ostanu kod kuće tijekom nadolazećih blagdana.

Kina je počela u srpnju cijepiti učenike od 12 do 17 godina. Stopa cijepljenja od 91 posto puno je viša od nacionalne stope, koja je 6. rujna bila nešto ispod 70 posto.