Obavijesti

News

Komentari 2

U Klaićevoj traje obnova, Šalata je potpuno razorena, a plućna klinika je dugo bila na Rebru

U Klaićevoj traje obnova, Šalata je potpuno razorena, a plućna klinika je dugo bila na Rebru
3

U zagrebačkom potrestu 22. ožujka 2020. godine oštećene su brojne bolnice. Najteže je stradala Klinika za ortopediju na Šalati. Klinika se u staru zgradu najvjerojatnije neće niti vraćati

VIDEO

Bilo je to emotivno i traumatično iskustvo koje nikad nećemo zaboraviti, ispričali su nam liječnici iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj nekoliko dana nakon potresa. Dok se centar Zagreba urušavao, djevojčicu (15) teško ozlijeđenu u potresu reanimirali su anesteziolozi dr. Tomislav Kifer i dr. Ksenija Črnjar, dječji kirurzi dr. Zoran Bahtijarević i dr. Domagoj Pešorda, pedijatrica dr. Mia Šalamon te anesteziološki tehničari. Djevojčica je pristigla u trenutku kad je udarao drugi val potresa.

Pogledajte video: Godina dana od zagrebačkog potresa

Pokretanje videa...

Godinu dana od potresa 00:56

Stari dio bolnice, takozvana Fischerova zgrada, bila je teško oštećena. Sve osoblje je pojurilo tamo, gdje je inače bila dječja kirurgija s operacijskim salama, i krenula je evakuacija malih pacijenata i njihovih majki na sigurno, u noviji dio bolnice. 

Usred borbe za dječji život, i svih ostalih problema, stigla je informacija da bi Zagreb mogao pogoditi još jedan razorni potres. Ekipa nastavlja s reanimacijom, a dr. Bahtijarević donosi odluku da se svi iz bolnice moraju evakuirati na obližnje školsko igralište preko puta bolnice. Djecu iznose, svi grabe deke, pokrivače, zamataju majke i djecu u hladno jutro.

Svi se sjećaju potresnih fotografija s igrališta, prestrašene majke i osoblje koje ih pokušava utješiti.

- Nakon izvršenog izvida izviješteni smo da se zbog novonastalih oštećenja ne može koristiti dio stubišta između katova na sjevernom dijelu objekta ‘Fischer’ zbog mogućeg strukturnog oštećenja istog dijela objekta. Od ovlaštene tvrtke naručili smo elaborat, koji je gotov, i u tijeku je sanacija oštećenja nastalih prilikom oba potresa uz seizmička ojačanja objekta. Plan nam je renovirati bolničke odjele dječje kirurgije te do ljeta ove godine staviti sve posteljne kapacitete Klinike za dječju kirurgiju u punu funkciju - kaže ravnatelj Klaićeve prof. dr. Goran Roić, dodajući da Klinika za dječje bolesti, unatoč izazovima koje je su donijele okolnosti epidemije kao i oštećenja nastala potresom, kontinuirano i vrlo odgovorno obavlja sve svoje medicinske djelatnosti, u prvom redu izuzetnim angažmanom i požrtvovnošću svojih djelatnika, na što su izuzetno ponosni.

Ortopedija na Šalati potpuno je razorena

Klinika za ortopediju na Šalati bila je među onima koje su najteže stradale u potresu. Javnost je nakon svega obišla tužna fotografija plavog dječjega krevetića prepunoga komada zida i cigle, za koji je predstojnik Klinike, prof. dr. Domagoj Delimar, rekao da je prava slučajnost što u njemu u tom trenutku nije bilo niti jedno dijete.

Godinama je ortopedija funkcionirala u starom prostoru na Šalati, i godinama se govorilo da će se za njih osigurati novi prostor. A onda je viša sila odradila svoje. Šalata vjerojatno više nikad neće biti uporabljiva za bilo koji bolnički odjel.

Ortopedija sad funkcionira na Rebru, i nakon početnih problema, kad im je kapacitet kreveta smanjen s 93 na samo 21, zbog čega su nastale goleme liste čekanja, situacija se normalizirala. Kapaciteti na Rebru su prošireni, a osoblje s Ortopedije predanim je radom nastavilo s programom kao što su to prije radili.

Plućna klinika devet mjeseci bila na Rebru

Slično kao na Šalati, oštećenje je bilo golemo i na Klinici za plućne bolesti Jordanovac. Statičari su odmah nakon potresa procijenili da je zgrada opasna i neuporabljiva, pa je kompletna Klinika preseljena na lokaciju Rebro.

Zagreb: Pripadnici navijačkih skupina pomažu u seljenju Klinike za plućne bolesti na Jordanovcu

Bilo je to iznimno zahtjevno s obzirom na to da su morali seliti teške plućne pacijente, među kojima je bilo mnogo onkoloških. U preseljenju su pomogli i navijači Bad Blue Boysi. Nadljudskim naporima osoblje je uspijevalo pružiti teškim bolesnicima svu potrebnu skrb i terapiju.

Klinika je devet mjeseci funkcionirala na Rebru, a potom su se vratili na Jordanovac, u zgrade koje su u međuvremenu sanirane i dovedene u sigurno stanje. Sad se program na Jordanovcu odvija normalno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici
GODINU DANA POSLIJE

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici

Plus+ U vrijeme potresa koji je 22. ožujka prošle godine u 6:26 minuta zatresao Zagreb ovi su mališani bili na odjelu intenzivne skrbi u Petrovoj bolnici. Evo ih danas, zdravi i veseli podsjećaju da je život čudo

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu
NINJA KROVNJAČE

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu

Volonterke i volonteri u Hrvatskoj su pokazali da kada je najgore oni prvi priskaču u pomoć ne pitajući hoće li im se to ikada ikako vratiti. Takve su i ove dame koje su nakon potresa sanirale dimnjake i krovove grada
Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa
PRATITE UŽIVO

Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa

Mnogi ljudi ostali su bez krova nad glavom nakon jakog potresa koji je u 6:24 prije točno godinu dana pogodio Zagreb. Naši će se reporteri tijekom dana javljati s brojnih lokacija, a za 24sata će pričati i brojni gosti