Obavijesti

News

Komentari 0

U Kninskoj tvrđavi pronađena boca s pismom iz 20. stoljeća

U Kninskoj tvrđavi pronađena boca s pismom iz 20. stoljeća

Na sjevernom dijelu Kninske tvrđave pronađena je staklena boca zapečaćena voskom u kojoj se nalazi pismo, a prema onome što su arheolozi mogli vidjeti, pisano je na njemačkom jeziku

VIDEO

 Posao arheologa ne izgleda kao u filmovima o Indiani Jonesu, ali to ne znači da nije zanimljiv. Tako su arheolozi koji provode arheološko iskopavanje na Kninskoj tvrđavi otkrili vremensku kapsulu, piše Huknet.hr. Radi se o staklenoj boci zapečaćenoj voskom, a u njoj je papir ispisan njemačkim jezikom. Još se ne zna što na njemu piše jer će bocu otvoriti uz pomoć restauratora u kontroliranim uvjetima kako se papir pri dodiru sa zrakom ne bi uništio. 

- Moguće je da je riječ o zapisu iz Drugog svjetskog rata ili ranije, no svakako je iz 20. stoljeća - rekao je voditelj istraživanja, Vedran Koprivnjak iz Arheološke zadruge Arheo KO-OP. 

U zgradi nekadašnjeg austrijskog velikog skladišta u Kaštelu Knin provodi se zaštitno arheološko iskopavanje, a nakon toga slijedi obnova. To je prvo arheološko iskopavanje na tom prostoru, a radi se o objektima koji su izgrađeni za vrijeme Mletačke Republike, a opsežno su obnavljani u vrijeme austrijske vlasti. 

Vremenska kapsula EPK 27 susjedstava položena u Trsatu
Vremenska kapsula EPK 27 susjedstava položena u Trsatu

- Ondje se kroz Intervencijski plan grada Knina planira građevinska sanacija i rekonstrukcija zgrade za potrebe smještaja Interpretacijskog centra za Kninsku tvrđavu. Zaštitno arheološko iskopavanje propisano je posebnim uvjetima Konzervatorskog odjela u Šibeniku. Rezultati arheološkog iskopavanja bit će značajni za izradu glavnog projekta rekonstrukcije zgrade prema kojem će se zgrada dovesti u njeno izvorno stanje prije nego je urušena. Riječ je o najvećoj zgradi unutar Kaštela Knin i jednoj od ukupno tri ruševne zgrade koje ondje postoje, a do sada nikada nisu bile predmet konzervatorsko-restauratorskih radova. Građevinsko stanje zgrada je jako loše i degradira iz godine u godinu stoga predmetni projekt uređenja Interpretacijskog centra ima dodatno značenje - rekao je  dr. sc. Marko Sinobad iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku i dodao: 

– Svi raniji građevinski slojevi unutar srednjovjekovnih bedema nisu vidljivi niti su poznati pa se nadamo da će ova istraživanja dati presjek kroz sve povijesne faze tvrđave na temelju kojih će se moći dopuniti ili revidirati postojeća saznanja o povijesti grada Knina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...