News

Komentari 80

'U kvaru sam usred zaljeva, ali neću vam platiti, radije veslam'

'U kvaru sam usred zaljeva, ali neću vam platiti, radije veslam'

Nijemac čiji se brod pokvario u Ljubačkom zaljevu kod Zadra odbio je platiti tegljenje i rekao je kako će sam veslati do obale no to mu baš i nije uspjelo

Dvoje Nijemaca, čija se brodica pokvarila u Ljubačkom zaljevu kod Zadra, u pomoć je pozvalo Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru. U razgovoru je ustanovljeno kako se brodici Hebchen, dugoj 5,2 metra, pokvario vanbrodski pogonski stroj zbog čega su njeni vlasnici zahtijevali da ih se uzme u tegalj do mjesta Rtina na otoku Viru.

'U kvaru sam usred zaljeva, ali neću vam platiti, radije veslam'

Budući da je u trenutku zaprimanja poziva na moru vrijeme bilo loše, iz Središnjice su njemačkoj posadi predložili da iskoristi mogućnost komercijalnoga teglja.

Prema dojavljenoj poziciji, na mjesto su upućena plovila dviju tvrtki specijaliziranih za pružanje pomoći plovilima i osobama na moru, no vlasnik brodice u kvaru odbio je ponuđeno rješenje zbog navodno previsoke cijene teglja te je poručio da će samostalno, na vesla, doploviti do obale.

Odlučio je tako unatoč tome što mu je baterija na mobitelu bila pri kraju i što na brodu nisu posjedovali potrebnu signalizacijsku opremu.

Kako se do večernjih sati Nijemci nisu značajnije pomaknuli prema obali, zadarska Kapetanija ipak je uputila SAR plovilo prema njima.

Brodica je pronađena kako pluta na sredini Ljubačkoga zaljeva, uzeta je u tegalj i u 23 sata vezana na sigurno u mjestu Soldatica na otoku Viru, čime je ova akcija uspješno okončana.

Očevid povodom ove pomorske nezgode provode djelatnici zadarske Kapetanije koji su unatoč očitom nemaru njemačkoga voditelja brodice pokrenuli preventivnu akciju spašavanja čime su spriječili izvjesno stradavanje posade i plovila koje je u kvaru i bez potrebne i adekvatne signalne i sigurnosne opreme plutalo na predjelu gdje su prijetili novi udari bure i nevrijeme na moru, a time i vrlo izvjesna pomorska nesreća.

Najčitaniji članci