News

Komentari 14

U Latviji rigorozne mjere: Poslodavcima dopušteno otpustiti necijepljene radnike

U Latviji rigorozne mjere: Poslodavcima dopušteno otpustiti necijepljene radnike

Novi zakoni na snagu stupaju 15. studenog, čime se završava lockdown u kojem su građani gotovo mjesec dana bili zatvoreni u domovima, a poslovni objekti radili po policijskom satu

Latvija, kao država s jednim od najgorih valova covida-19 u Europskoj uniji, pokušava povećati stopu cijepljenih koja je ispod prosjeka unije. Latvijski je parlament tako izglasao odluku da poslodavci mogu suspendirati ili otpustiti zaposlenike koji se odbijaju cijepiti, sa 52 glasa za i 27 protiv.

Donesena je i odluka da zaposlenici koji odbijaju cijepljenje ili rad kod kuće mogu biti suspendirani bez da im se isplati plaća. U roku od tri mjeseca radnik ima mogućnost postupiti u skladu sa zahtjevom poslodavca, u protivnom može biti otpušten, prenosi RT.

Kako kažu u Ministarstvu pravosuđa, odbijanje cijepljenja je dovoljna osnova za vjerovanje da radnik ne ispunjava uvjete posla. Kao iznimke navode radnike koji su se oporavili od bolesti, ali za to moraju dostaviti dokaz.

Premijer Krisjanis Karins još je prošli mjesec upozorio Latvijce da je zdravstveni sustav u opasnosti i da je jedini izlaz iz krize cijepljenje.

Latvija jest posljednja nacija koja ovakve mjere uvodi kao zakon, no i druge zemlje su pribjegle sličnoj politici. U Rusiji su u lipnju izdane smjernice moskovskih gradskih vlasti u kojima su poslodavci dužni suspendirati osoblje koje se odbija cijepiti.

U zemljama poput Italije, Francuske i Grčke građani demonstriraju protiv strogih zahtjeva za cijepljenjem i raširenim uvođenjem 'slobodnog prolaza' Covid certifikata. 

Najčitaniji članci