News

Komentari 160

U listopadu istječe rok trajanja za 108.400 doza AstraZenece - skoro sve će biti donirano

U listopadu istječe rok trajanja za 108.400 doza  AstraZenece - skoro sve će biti donirano

Obistinile su se najave upućenih da ćemo u srpnju doseći 'plafon' od 40 posto cijepljenog stanovništva. Na 'lageru' su serije AstraZenece koje će morati biti poklonjene drugima - Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji...

Na centralnom skladištu cjepiva stoji velik  dio doza neupotrijebljene AstraZenece kojima će krajem listopada isteći rok trajanja, doznajemo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Od tih 108.400 doza će čak sto tisuća otići kao donacija u Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju,  na Kosovo i u Kirgistan, otkrivaju u HZJZ. To su, dodaju, jedine serije kojima uskoro ističe rok trajanja. 

Istodobno, dolaze nam stalno nove doze, makar je interes za cijepljenjem sve manji. Prije tjedan dana je stiglo gotovo 39 tisuća novih doza, ovaj tjedan još više od 50 tisuća, podatak je Agencije za lijekove. U HZJZ-u kažu kako ne očekuju da ijedna doza s krajem listopada propadne.

- Na centralnom skladištu, serije s najkraćim rokom ističu krajem listopada. Ne očekujemo da bilo kojoj količini istekne rok, već će se dio donirati, a dio distribuirati u županijske zavode i upotrijebiti, kažu u HZJZ. Već je ranije Hrvatska dio doza donirala u susjednu BiH, njih oko 30.000, i to nakon što se shvatilo da bi već u srpnju mogli imati velike viškove cjepiva. 

Kako smo još pisali početkom lipnja, postojala je bojazan da će se u srpnju dogoditi veliki višak cjepiva. Upućeni su tad predviđali kako ćemo ovoga mjeseca, što se i obistinilo, doseći "plafon" od 40 posto ukupne cijepljene populacije. Upozoravali su da će propasti i više stotina tisuća doza ako cjepivo ne doniramo. Istodobno, u susjednoj BiH nemaju dovoljno cjepiva za pokrivanje interesa tamošnjeg stanovništva za cijepljenjem. 

U Hrvatsku će, kakav god interes za cijepljenje bio, stići svih na početku dogovorenih 2,7 milijuna doza. Prema podacima Agencije za lijekove, dosad je došlo nešto više od 1,05 milijuna doza.