Obavijesti

News

Komentari 160

U listopadu istječe rok trajanja za 108.400 doza AstraZenece - skoro sve će biti donirano

U listopadu istječe rok trajanja za 108.400 doza  AstraZenece - skoro sve će biti donirano

Obistinile su se najave upućenih da ćemo u srpnju doseći 'plafon' od 40 posto cijepljenog stanovništva. Na 'lageru' su serije AstraZenece koje će morati biti poklonjene drugima - Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji...

VIDEO

Na centralnom skladištu cjepiva stoji velik  dio doza neupotrijebljene AstraZenece kojima će krajem listopada isteći rok trajanja, doznajemo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Od tih 108.400 doza će čak sto tisuća otići kao donacija u Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju,  na Kosovo i u Kirgistan, otkrivaju u HZJZ. To su, dodaju, jedine serije kojima uskoro ističe rok trajanja. 

Istodobno, dolaze nam stalno nove doze, makar je interes za cijepljenjem sve manji. Prije tjedan dana je stiglo gotovo 39 tisuća novih doza, ovaj tjedan još više od 50 tisuća, podatak je Agencije za lijekove. U HZJZ-u kažu kako ne očekuju da ijedna doza s krajem listopada propadne.

Imamo 170 novih slučajeva, a preminulo je četvero ljudi
Imamo 170 novih slučajeva, a preminulo je četvero ljudi

- Na centralnom skladištu, serije s najkraćim rokom ističu krajem listopada. Ne očekujemo da bilo kojoj količini istekne rok, već će se dio donirati, a dio distribuirati u županijske zavode i upotrijebiti, kažu u HZJZ. Već je ranije Hrvatska dio doza donirala u susjednu BiH, njih oko 30.000, i to nakon što se shvatilo da bi već u srpnju mogli imati velike viškove cjepiva. 

Kako smo još pisali početkom lipnja, postojala je bojazan da će se u srpnju dogoditi veliki višak cjepiva. Upućeni su tad predviđali kako ćemo ovoga mjeseca, što se i obistinilo, doseći "plafon" od 40 posto ukupne cijepljene populacije. Upozoravali su da će propasti i više stotina tisuća doza ako cjepivo ne doniramo. Istodobno, u susjednoj BiH nemaju dovoljno cjepiva za pokrivanje interesa tamošnjeg stanovništva za cijepljenjem. 

U Hrvatsku će, kakav god interes za cijepljenje bio, stići svih na početku dogovorenih 2,7 milijuna doza. Prema podacima Agencije za lijekove, dosad je došlo nešto više od 1,05 milijuna doza.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.